Dálniční známka Chorvatsko: Projedete s platbou na mýtných branách

V celém Chorvatsku platí, že se úhrada za použití dálnic počítá podle ujetých kilometrů. Vozidla projíždí mýtnými branami, měří se vzdálenost a na výjezdu se zaplatí podle délky využitého úseku. Cena chorvatské dálnice je přibližně 6 EUR za 100 km.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/7/2024 7:20 AM

Průjezd Chorvatskem se platí

V Chorvatsku neexistuje dálniční známka pro celou síť zpoplatněných úseků, jako jsme zvyklí z jiných zemí. Jakmile vjedete v Chorvatsku na zpoplatněnou silnici, budete platit podle ujetých kilometrů v mýtných branách. Systém funguje přes závory, kde si na vjezdu vyzvednete lístek z automatu nebo vám jej předá obsluha. Na výjezdu odevzdáte lístek a podle ujetých kilometrů zaplatíte obsluze určenou částku. Mýto můžete při průjezdu Chorvatskem platit několikrát, záleží, kolika placenými úseky budete projíždět.

Průjezd Slovinskem a nutnost dálniční známky

Pokud plánujete cestu do Chorvatska přes Slovinsko, je důležité vědět, že pro průjezd slovinskými dálnicemi a rychlostními silnicemi je nutné mít dálniční známku. Slovinská dálniční známka je povinná pro všechna motorová vozidla do 3,5 tuny, včetně motocyklů. Známky lze zakoupit na většině čerpacích stanic, hraničních přechodech a online.

Ceny známek se liší podle délky platnosti a kategorie vozidla.

Kdo platí mýtné v Chorvatsku

Mýtné platí prakticky všechna vozidla - pokud se chystáte na cestu do Chorvatska autem. Povinnost mají motocykly, osobní auta, dodávky, obytné vozy i nákladní auta nad 3,5 t a autobusy. Cena mýtného se odvíjí od počtu ujetých kilometrů a také od typu vozu. Velká vozidla mají mýtné dražší. Na některých chorvatských úsecích je používaný takzvaný otevřený systém mýtného. Zaplatíte pouze při vjezdu a výjezd je volný.

Vozidla, která platí mýtné v Chorvatsku

Nejlevnější mýtné mají vozidla z kategorie IA, což jsou motocykly, tříkolky a čtyřkolky. Osobní vozidla do výšky 1,9 m patří do kategorie I. V kategorii II a dražším mýtném byste našli osobní automobily s výškou nad 1,9 m nebo menší, ale táhnoucí přívěs. Vozidla musí být do 3,5 t. Nejdražší mýtné je účtováno vozidlům s hmotností nad 3,5 t v kategoriích III. a IV.

Jak se platí mýtné v Chorvatsku

Mýtné můžete zaplatit v hotovosti nebo kartou. V průměru můžete počítat s cenou okolo 6 EUR za každých ujetých 100km, ale není to pravidlem. Jsou dražší i levnější úseky. Síť chorvatských dálnic mají rozděleny 3 společnosti, které se starají o výběr mýta, ceny nejsou jednotné. Cenu mýtného v Chorvatsku si můžete předem spočítat, k dispozici jsou online plánovače tras, ceny za jednotlivé úseky chorvatských dálnic jsou přehledně zveřejněny.

Nejlevnějším a nejrychlejším způsobem, jak zaplatit mýtné v Chorvatsku je s palubní jednotkou ENC. Jedná se o automatický platební systém, dobíjí se kreditem a při průjezdu branami se kredit odečítá. S palubní jednotkou ENC je průjezd Chorvatskem levnější.  

Ušetřit můžete i při platbách mýtného kartou, kurz bývá výhodnější než placení v hotovosti po zakoupení EUR ve směnárně. Platba kartou je také rychlejší.

Drahé mýtné v Chorvatsku

Chorvatsko každoročně zvyšuje ceny mýtného, během roku je mýtné o 10 až 15 % levnější než v letní sezonu.

Další poplatky můžete očekávat za průjezd tunely nebo při přejezdu nejrůznějších mostů. Často jsou zpoplatněné mosty, které vedou na ostrovy, někde se platí mýtné v jednom směru, jinde v obou směrech, pokud cestujete na ostrov i z ostrova. Dále je nutné počítat s platbami za trajekt, pokud na ostrov nevede most.

Kolik stojí chorvatské dálnice

Příklad oblíbených tras Chorvatskem s jejich cenou v eurech.

Úsek dálnice Počet km Cena v EUR pro osobní vůz
Umag - Pula 80 6,1
Tunel Učka - Pula 81 10
Zagreb (Lučko) - Novigrad 55 3,1
Rijeka 146 9,2
Zadar 260 16
Šibenik 324 20,1

Jak projíždět Chorvatskem

Povinnou výbavou je v Chorvatsku reflexní vesta pro všechny osoby ve vozidle, výstražný trojúhelník, náhradní žárovky a autolékárnička. Děti do 2 let mohou cestovat v sedačce (vajíčku) na předním sedadle. Děti do 12 let mohou být pouze vzadu buď v autosedačce nebo s podsedákem.

Na dálnicích platí rychlostní limit 130 km/h a alkohol za volantem si můžete dovolit, pokud nejste řidič do 24 let nebo profesionální řidič, tolerance je 0,5 ‰. Pozor na to, že chorvatská policie má pravomoc odebrat řidičský průkaz, pokud zastaví řidiče a shledá jeho přílišnou fyzickou vyčerpanost. Nepříjemná je i výše pokut, za překročení rychlostního limitu v obci můžete zaplatit až 2 000 EUR.

Správa chorvatských dálnic

Síť dálnic a výběr mýtného mají rozdělené 3 společnosti. ENC systém plateb funguje u jedné z nich automaticky (HAC). Pokud chcete používat ENC i na Istrii, musíte jednotku zaregistrovat do systému dálnic pro Bina Istra. Poslední společnost AZM, pro dálnici A2 má vlastní systém plateb a ENC nelze použít.

Do Chorvatska rychleji

Od roku 2023 je Chorvatsko v Schengenském prostoru a na hranicích už se netvoří nepříjemně dlouhé kolony. Kolony můžete očekávat před vjezdy do tunelů a před mýtnými branami. Během letní sezony se průjezd mýtnými branami snaží Chorvaté turistům usnadnit, u automatů s lístky stojí fyzická obsluha, která má lístek předem připravený a jen jej podává do okének.

V Chorvatsku platí omezení průjezdu kamionů v pobřežních oblastech a na vybraných místech. Kamiony nesmí jezdit v sobotu od 4 do 14 a v neděli od 12 do 23 hodin. Zákaz platí i pro jízdu před dnem státního svátku od 15 do 23 hodin. Na státní svátek se vztahuje zákaz od 14 do 23 hodin.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

https://www.chorvatske.cz/chorvatsko/dalnice-poplatky.html

https://www.top-pojisteni.cz/pojistovaci-poradna/novinky-ze-sveta-pojisteni/dalnicni-poplatky-chorvatsko

https://www.usetreno.cz/clanky/dalnicni-znamka-chorvatsko/

No items found.