Jízda bez STK: pokuty, body a rizika

Jízda bez platné technické kontroly (STK) představuje vážné riziko pro bezpečnost na silnicích a může vést k pokutám, bodům a dalším postihům. Tento článek podrobně vysvětluje důsledky jízdy bez STK, včetně pokut, bodového systému a pojišťovacích důsledků. Rovněž poskytuje praktické rady, jak se připravit na technickou kontrolu a vyhnout se finančním a administrativním postihům.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/9/2024 12:42 PM

Jízda bez platné technické kontroly (STK) je vážným porušením dopravních předpisů, které může mít vážné důsledky pro řidiče i ostatní účastníky silničního provozu. V tomto článku se budeme podrobně zabývat pokutami, body a dalšími riziky spojenými s jízdou bez STK.

Co je STK a proč je důležitá?

Technická kontrola (STK) je povinná prohlídka vozidla, která zajišťuje, že vozidlo je v dobrém technickém stavu a neohrožuje bezpečnost na silnicích. STK se provádí v pravidelných intervalech, obvykle každých 2 let pro osobní automobily do 3,5 tun, a každých 4 let pro nové osobní automobily. Motocykly mají STK každých 4 let.

Jízda bez STK: Pokuty

Jízda bez platné STK je trestná a může vést k pokutám. Pokuta za propadlou STK se pohybují v závislosti na délce, po kterou řidič jednal bez platné STK, a na tom, zda vozidlo mělo nebezpečné závady.

  • Pokuta za propadlou STK: Pokud řidič zapomene na termín STK a projede se o několik týdnů, může být pokuta mezi 1 500 až 3 000 Kč. Nicméně, pokud je vozidlo nebezpečné, pokuta může být podstatně vyšší.
  • Pokuta za nebezpečné závady: Pokud je zjištěno, že vozidlo má nebezpečné závady, jako jsou nefunkční brzdy nebo potkávací světla, pokuta se může vyšplhat až na 10 000 Kč.

Jízda bez STK: Body

Kromě pokut může jízda bez STK také vést k udělení bodů v bodovém systému. Bodový systém je mechanismem, který sleduje chování řidičů a uděluje body za porušení dopravních předpisů.

  • Bodový systém: Jízda bez platné STK je hodnocena 5 body. Pokud řidič nasbírá 12 bodů, může mu být odebrána řidičská licence.
  • Nebezpečné závady: Pokud je zjištěno, že vozidlo má nebezpečné závady, může být řidiči uděleno až 7 bodů.

Rizika jízdy bez STK

Jízda bez platné STK není jen administrativní prohřešek, ale také představuje vážná rizika pro bezpečnost na silnicích.

  • Nebezpečné závady: Vozidlo bez platné STK může mít nebezpečné závady, jako jsou nefunkční brzdy, poškozené pneumatiky nebo vadné světla. Tyto závady mohou způsobit nehody, které ohrožují životy a zdraví řidičů i ostatních účastníků silničního provozu.
  • Pojišťovací důsledky: Pokud řidič způsobí nehodu s vozidlem bez platné STK, pojišťovny mohou odmítnout plnit závazek z povinného ručení. To znamená, že řidič bude muset nést veškeré náklady na škody sám.
  • Zákaz řízení: V případě, že je zjištěno, že vozidlo má nebezpečné závady a řidič jednal bez platné STK, může být udělen zákaz řízení až na 1 rok.

Jak se připravit na technickou kontrolu

Aby se řidiči vyhnuli pokutám a bodům, je důležité se řádně připravit na technickou kontrolu.

  • Předchozí kontrola: Před technickou kontrolou je vhodné nechat vůz zkontrolovat v autorizovaném servisu. Řada servisů zajišťuje jak servisní kontrolu, tak následnou technickou kontrolu.
  • Objednání na STK: Na technickou kontrolu se předem objednejte, aby se minimalizovalo riziko zpoždění nebo odmítnutí.
  • Dokumenty: Na technickou kontrolu se dostavte s malým technickým průkazem a případně s protokolem o měření emisí.

Cena za provedení STK

Cena za STK se liší v závislosti na několika faktorech, včetně typu vozidla, jeho pohonu a regionu, ve kterém se kontrola provádí.

Typ vozidla a pohon

  • Osobní automobily: Cena za pravidelnou technickou kontrolu osobních automobilů se obvykle pohybuje mezi 1 300 až 2 000 Kč, v závislosti na tom, zda vozidlo jezdí na benzín, naftu nebo má alternativní pohon, jako je LPG nebo CNG.
    • Benzínový motor: Cena se pohybuje kolem 1 300 až 2 100 Kč.
    • Naftový motor: Cena se pohybuje kolem 1 400 až 2 400 Kč.
    • LPG/CNG: Cena se pohybuje kolem 1 600 až 2 600 Kč.
  • Motocykly: Cena za pravidelnou technickou kontrolu motocyklů je obecně nižší, pohybující se kolem 900 až 1 000 Kč.
  • Přípojné vozíky a karavany: Cena za  STK na karavany a přípojné vozíky se pohybuje kolem 800 až 1 200 Kč.

Regionální rozdíly

Cena za STK se také liší v závislosti na regionu. Vyšší ceny jsou obvykle ve větších městech, zatímco v menších městech a venkovských oblastech mohou být ceny nižší.

Opakované prohlídky

Pokud je vozidlo během první prohlídky shledáno závadné, je nutné absolvovat opakovanou prohlídku. Cena za opakovanou prohlídku je výrazně nižší než za prvotní kontrolu, obvykle se pohybuje kolem 100 až 400 Kč, v závislosti na stanici a termínu provedení.

Závěr

Jízda bez platné technické kontroly je vážným porušením dopravních předpisů, které může mít vážné důsledky pro bezpečnost na silnicích. Pokuty, body a rizika spojená s jízdou bez STK jsou dostatečným důvodem, proč je důležité dbát na pravidelné technické kontroly vozidel. Řádná příprava a dodržování termínů STK jsou klíčové pro zajištění bezpečnosti a vyhnutí se finančním a administrativním postihům.

Související články:

Tento článek poskytuje komplexní přehled o jízdě bez STK, včetně pokut, bodů a dalších rizik. Je důležité dbát na pravidelné technické kontroly, aby se minimalizovala rizika a zajišťovala bezpečnost na silnicích.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje:

Ceníky stanic technické kontroly

registr-vozidel.cz/caste-dotazy/co-musim-mit-s-sebou-na-technickou-kontrolu

octaviaclub.cz/technicka-kontrola-auta/mereni-emisi/

csobpoj.cz/blog/jak-na-stk-vse-co-potrebujete-vedet