Podlahové palubky, průvodce výběrem, údržbou a instalací

Podlahové palubky jsou oblíbenou volbou pro domácí i komerční prostory díky své odolnosti a estetickému vzhledu. Tento článek nabízí komplexní průvodce výběrem a instalací podlahových palubek, včetně informací o různých typech dřeva, postupu instalace a tipů na údržbu. Čtenáři se dozví klíčové aspekty pro výběr správného materiálu a jak zajistit dlouhou životnost podlahových palubek.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
21/4/2024 1:24 AM

Co jsou podlahové palubky

Podlahové palubky jsou dřevěné desky, které se používají k pokrytí podlah v interiérech. Na rozdíl od tradičních podlahových krytin, jako je linoleum nebo koberec, jsou palubky vyrobeny z přírodního dřeva, což jim dodává jedinečný vzhled a texturu. Jsou vysoce ceněny pro svou odolnost a schopnost přidat do prostoru pocit tepla a elegance.

Palubky jsou k dispozici v různých šířkách, tloušťkách a délkách, což umožňuje značnou flexibilitu při jejich použití. Jsou vhodné jak pro obytné, tak pro komerční prostory a často se používají v obývacích pokojích, ložnicích a chodbách, ale také v kancelářích a obchodech.

Palubky lze instalovat různými způsoby, například lepením na podklad, přibíjením na dřevěné rošty nebo tzv. plovoucím způsobem, kde jednotlivé desky do sebe zapadají bez pevného spojení s podkladem. Každý z těchto způsobů má své výhody a nevýhody, které závisí na konkrétních požadavcích a podmínkách.

Výhodou podlahových palubek je jejich dlouhá životnost a možnost renovace. Pokud se povrch poškozuje nebo opotřebuje, lze jej přebrousit a znovu nalakovat, čímž se podlaha vrátí do původního stavu. To z nich dělá ekonomicky výhodnou volbu z dlouhodobého hlediska.

Podlahové palubky jsou nejen praktické, ale také esteticky přitažlivé. Přírodní dřevo dodává interiérům příjemný a útulný pocit. Různé druhy dřeva a povrchových úprav umožňují široký výběr barev a vzorů, což zaručuje, že každý prostor může mít jedinečný a osobitý vzhled.

V samostatném článku píšeme o fasádní palubkách.

Druhy podlahových palubek

Podlahové palubky jsou vyrobeny z různých druhů dřeva, z nichž každý má specifické vlastnosti, vzhled a odolnost. Výběr správného typu dřeva závisí na faktorech, jako je styl interiéru, očekávané opotřebení a osobní preference.

Dub

Dub je jedním z nejčastěji používaných materiálů pro podlahové palubky. Je známý svou tvrdostí, odolností a výrazným zrnem, které dodává podlaze charakteristický vzhled. Dubové palubky jsou ideální pro prostory s vysokým provozem, jako jsou obývací pokoje a chodby. Navíc dub dobře reaguje na různé povrchové úpravy, takže můžete dosáhnout široké škály barev a odstínů.

Borovice

Borovice je měkčí než dub, ale nabízí přirozený, teplý vzhled. Je cenově dostupnější a často se používá v méně frekventovaných místnostech, jako jsou ložnice nebo domácí kanceláře. Palubky z borovice mají často výrazné suky a pryskyřičné kapsy, což jim dává rustikální estetiku. Nevýhodou borovice je její náchylnost k poškrábání a promáčknutí, což vyžaduje větší opatrnost a údržbu.

Javor

Javorové podlahové palubky jsou známé svým světlým a čistým vzhledem. Jsou o něco tvrdší než borovice, ale méně tvrdé než dub. Javor se často používá v moderních interiérech, kde je preferován světlejší odstín. Díky své jemné struktuře a jednotnému zabarvení je javor oblíbený pro minimalistické a současné designy.

Ostatní druhy

Kromě dubu, borovice a javoru existuje řada dalších druhů dřeva, které se používají pro podlahové palubky. Například teak je velmi odolný vůči vlhkosti a hmyzu, což ho činí ideálním pro koupelny nebo kuchyně. Ořech má bohatý, tmavý odstín a je oblíbený pro luxusní interiéry. Mahagon nabízí hluboký červenohnědý tón a často se používá ve formálnějších prostorách. Modřínové palubky nejsou tvrdé ani měkké, ale zato cenově dostupné.

Každý z těchto druhů dřeva má své unikátní vlastnosti, které je třeba zvážit při výběru podlahových palubek. Kromě tvrdosti a vzhledu byste měli vzít v úvahu také odolnost proti vlhkosti, možnost opravy a údržbu. Tímto způsobem můžete vybrat podlahové palubky, které budou nejen esteticky příjemné, ale také funkční a odolné vůči každodennímu opotřebení.

Druh dřeva Tvrdost Vzhled Využití Odolnost Cena
Dub Vysoká Výrazné zrno, středně hnědý odstín Vysoký provoz (obývací pokoje, chodby) Vysoká odolnost vůči opotřebení Vyšší cena
Borovice Nízká Rustikální vzhled s výraznými suky, světlejší odstín Méně frekventované prostory (ložnice, domácí kanceláře) Náchylnější k poškození Nižší cena
Javor Střední Jemná textura, světlejší odstín Moderní interiéry Střední odolnost Střední cena
Teak Vysoká Hluboký hnědý odstín Prostory s vlhkostí (koupelny, kuchyně) Vysoká odolnost vůči vlhkosti Vyšší cena
Ořech Střední až vysoká Bohatý, tmavý odstín Luxusní interiéry Vysoká odolnost vůči opotřebení Vyšší cena
Mahagon Vysoká Červenohnědý tón, výrazné zrno Formálnější prostory Střední až vysoká odolnost Vyšší cena

Jak vybrat správné podlahové palubky

Výběr správných podlahových palubek závisí na několika klíčových faktorech, které ovlivňují nejen estetiku, ale také funkčnost a životnost podlahy. Zde je několik kroků, které byste měli zvážit při výběru podlahových palubek.

1. Typ místnosti

Prvním krokem je určit, do které místnosti budete podlahové palubky instalovat. Pro místnosti s vysokou mírou provozu, jako je obývací pokoj nebo chodba, jsou ideální tvrdé dřevo, jako je dub, které odolá opotřebení a poškození. V méně frekventovaných místnostech, jako jsou ložnice, můžete zvolit měkčí dřevo, například borovici, které dodá prostorům teplý a útulný pocit.

2. Vzhled a styl

Estetika je důležitým faktorem při výběru podlahových palubek. Různé druhy dřeva mají odlišné vzory a zabarvení. Pokud preferujete rustikální vzhled, vyberte dřevo s výraznými suky a zrnem, jako je borovice. Pro modernější interiéry může být vhodnější javor s hladkou texturou a světlejším tónem. Zvažte také, zda chcete podlahu lakovat, mořit nebo ponechat přírodní, protože to ovlivní celkový vzhled.

3. Rozpočet

Cena podlahových palubek se liší podle typu dřeva, velikosti desek a kvality zpracování. Před výběrem si stanovte rozpočet, který vám pomůže zúžit výběr. Měkké dřevo, jako je borovice, je obvykle levnější než tvrdé dřevo, jako je dub nebo ořech. Dále zvažte náklady na instalaci a údržbu, které mohou ovlivnit celkové náklady na podlahu.

4. Údržba a odolnost

Podlahové palubky vyžadují určitou údržbu, aby si zachovaly svůj vzhled a odolnost. Tvrdé dřevo je obecně odolnější vůči poškrábání a opotřebení, ale může vyžadovat pravidelné přebroušení a lakování. Měkčí dřevo může být náchylnější k poškození, ale lze ho snadněji opravit. Ujistěte se, že chápete požadavky na údržbu pro každý typ dřeva, abyste si vybrali tu správnou volbu.

5. Ekologický dopad

Pokud vám záleží na ekologii, zvažte výběr podlahových palubek z obnovitelných zdrojů nebo certifikovaných udržitelných lesů. Některé dřeva mají certifikace, které potvrzují jejich ekologický původ. Tímto způsobem můžete přispět k ochraně životního prostředí.

S ohledem na tyto faktory můžete vybrat podlahové palubky, které budou nejen esteticky příjemné, ale také funkční a vhodné pro váš životní styl a potřeby.

Příprava a položení podlahových palubek

Před samotným položením podlahových palubek je nezbytné provést několik důležitých kroků, které zajistí hladký průběh instalace a dlouhou životnost podlahy. Tato kapitola se zaměřuje na přípravu podkladu, potřebné nástroje a postupy při pokládce podlahových palubek.

Příprava podkladu

Prvním krokem je zkontrolovat, zda je podklad rovný a čistý. Nerovnosti nebo nečistoty mohou ovlivnit kvalitu instalace a způsobit problémy s podlahou v budoucnu. Postupujte následovně:

  • Odstranění staré podlahy: Pokud je na podkladu stará podlaha, jako je koberec nebo linoleum, je nutné ji odstranit. Ujistěte se, že nezůstanou žádné zbytky lepidla nebo hřebíky.
  • Kontrola rovinnosti: Pomocí vodováhy nebo dlouhé latě zkontrolujte, zda je podklad rovný. Pokud zjistíte nerovnosti, použijte nivelizační stěrku nebo jiný vhodný materiál k vyrovnání povrchu.
  • Odstranění nečistot a prachu: Podklad by měl být čistý a bez prachu. K tomu použijte vysavač nebo koště. Pokud je podklad betonový, ujistěte se, že je suchý a nemá viditelné praskliny.

Aklimatizace dřeva

Podlahové palubky by měly být před instalací aklimatizovány v místnosti, kde budou pokládány. To umožňuje dřevu přizpůsobit se teplotě a vlhkosti v daném prostoru, což minimalizuje riziko deformace po instalaci. Obvykle se doporučuje nechat palubky v místnosti alespoň 48 hodin před pokládkou.

Nástroje a materiály

Před pokládkou si připravte všechny potřebné nástroje a materiály. Mezi základní nástroje patří pila na řezání palubek, kladivo, metr, úhelník, tužka a podlahová příchytka pro udržení správné vzdálenosti mezi palubkami. Kromě toho budete potřebovat upevňovací materiály, jako jsou hřebíky nebo lepidlo, v závislosti na zvoleném způsobu instalace.

Postup instalace

Samotná instalace podlahových palubek zahrnuje několik klíčových kroků:

  1. První řada: Začněte instalaci od jedné zdi a umístěte první řadu palubek. Ujistěte se, že je řada rovná a vyrovnaná s vodováhou. Zanechte malou mezeru mezi palubkami a zdí, aby se umožnil pohyb dřeva při změnách teploty a vlhkosti.
  2. Upevnění palubek: Palubky lze upevnit různými způsoby. Pokud používáte hřebíky, přibíjejte je do drážek, aby nebyly vidět. Pokud používáte lepidlo, aplikujte je na podklad podle pokynů výrobce.
  3. Následné řady: Pokračujte v pokládání palubek, ujistěte se, že jsou správně zarovnány a pevně připevněny. Střídavé řazení spojů přidá podlaze pevnost a zabrání praskání.
  4. Dokončovací práce: Po položení všech palubek odstraňte přebytečné lepidlo nebo prach. Poté můžete přidat soklové lišty nebo obložení, které zakryje mezery u zdi.

Úklid a péče po instalaci

Po dokončení instalace je důležité podlahu důkladně vyčistit a odstranit veškeré zbytky. Použijte jemné čistící prostředky a vyvarujte se agresivních chemikálií, které by mohly poškodit povrch dřeva. Následně se ujistěte, že je místnost dobře větraná, aby se odstranily jakékoli výpary z lepidla nebo laku.

Pokud jste vše správně připravili a dodrželi postup instalace, měli byste mít podlahu, která bude nejen krásná, ale také odolná a dlouhodobá.

TIP: Nejlevnější palubky

Jak pečovat o podlahové palubky

Správná péče o podlahové palubky je klíčem k jejich dlouhé životnosti a zachování krásného vzhledu. Péče zahrnuje pravidelnou údržbu, prevenci poškození a opravy drobných závad. Zde je podrobný návod, jak pečovat o podlahové palubky.

Pravidelné čištění

Podlahové palubky by měly být pravidelně čištěny, aby se odstranily nečistoty a prach, které by mohly způsobit poškrábání nebo poškození povrchu. Doporučené postupy jsou:

  • Vysávání nebo zametání: Pravidelně vysávejte nebo zametejte podlahu, abyste odstranili prach a drobné nečistoty. Použijte vysavač s měkkým kartáčem nebo jemné koště, aby nedošlo k poškrábání povrchu.
  • Mytí: Podlahové palubky by se měly čistit vlhkým mopem nebo hadrem. Použijte mírné čistící prostředky určené pro dřevěné podlahy a vyhněte se nadměrnému množství vody. Při mytí se vyhněte drsným čisticím prostředkům nebo abrazivním nástrojům, které by mohly poškodit povrch.

Prevence poškození

Prevence poškození je důležitou součástí péče o podlahové palubky. Několik tipů, jak předcházet poškození:

  • Nábytek: Umístěte filcové podložky nebo gumové chrániče na nohy nábytku, abyste zabránili poškrábání podlahy při posouvání nábytku. Dbejte na to, aby těžké předměty nebyly taženy po podlaze.
  • Boty a domácí mazlíčci: Vyhněte se chůzi po podlahových palubkách v botách s tvrdými podrážkami nebo vysokými podpatky, které by mohly způsobit promáčknutí nebo poškrábání. Pravidelně zastřihujte drápy domácím mazlíčkům, aby nedošlo k poškrábání podlahy.
  • Vlhkost a teplota: Udržujte stabilní úroveň vlhkosti a teploty v místnosti, kde jsou podlahové palubky. Náhlé změny vlhkosti nebo teploty mohou způsobit deformace nebo praskliny. Použití zvlhčovačů nebo odvlhčovačů může pomoci udržet stabilní podmínky.

Opravy a renovace

Navzdory péči se mohou objevit drobná poškození nebo opotřebení. Zde je několik tipů pro opravy a renovace:

  • Opravy drobných poškození: Malé škrábance nebo promáčknutí lze opravit pomocí speciálních opravárenských sad nebo dřevěných tmelů, které odpovídají barvě podlahy. Naneste tmel podle pokynů výrobce a následně povrch jemně přebruste.
  • Renovace povrchu: Pokud je podlaha výrazně opotřebovaná, může být nutné provést celkovou renovaci. To zahrnuje přebroušení povrchu, odstranění starého laku nebo oleje a aplikaci nového nátěru. Tuto práci je vhodné svěřit profesionálům, aby byla zajištěna rovnoměrná a kvalitní úprava.
  • Pravidelná údržba povrchu: Pravidelně nanášejte ochranné nátěry, jako jsou laky nebo oleje, které pomohou chránit podlahu před poškrábáním a vlhkostí. Při výběru nátěru zvažte, zda dáváte přednost matnému nebo lesklému povrchu, a vyberte produkt, který je kompatibilní s vašimi podlahovými palubkami.

Důslednou péčí o podlahové palubky můžete prodloužit jejich životnost a zachovat jejich krásný vzhled. S pravidelnou údržbou a prevencí poškození budou podlahové palubky i nadále esteticky přitažlivé a funkční po mnoho let.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabuy.com

Zdroje:

https://www.artisan.cz/

https://www.palubky-eshop.cz/podlahove-palubky

https://palubky-vencl.cz/palubky-podlahove

https://www.obi.cz/stavebni-drevo/podlahove-palubky/c/1825