Kolik stojí zubní korunka v roce 2024

Zubní korunka představuje jeden z typů zubních náhrad, díky kterým získáte zpět nejen plnou funkčnost zubu, ale i jeho estetický vzhled. Existuje jich několik druhů a každý pacient si po konzultaci se svým zubním lékařem může zvolit ten nejvhodnější pro něj. Jaké jsou ceny zubních korunek a kde vám ji nasadí?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/1/2023 2:00 AM

Kolik stojí zubní korunka a kde ji získat?

Ať už si zubní korunku pořizujete ze zdravotního nebo estetického důvodu, měli byste mít přehled o jejich typech a přibližných cenách. Nejedná se totiž o nejlevnější záležitost. Celokeramická zubní korunka vás vyjde na 6 000 až 9 000 Kč, metalokeramická o něco méně mezi 4 000 a 6 000 Kč, celokovová korunka a fasetovaná pryskyřicí stojí od 1 000 Kč. Samozřejmě záleží na ceníku daného zdravotnického zařízení a aktuální ceně použitých materiálů.

Roli ve výsledné ceně také hraje míra poškození zubu, jeho velikost, umístění v dutině ústní a stav okolních zubů. V případě zájmu o nasazení vícero zubních korunek také můžete dostat množstevní slevu. Důležité je zmínit, že na zubní korunky vám přispívají zdravotní pojišťovny ze zákona, ale pouze v případě nutnosti zubní korunky ze zdravotních důvodů. Konkrétní příspěvek se liší podle typu nasazované korunky a rozsahu zákroku, pro lepší představu se pohybuje mezi 300 a 1 200 Kč, které můžete využít jednou za dva roky.

Zubní korunku vám může nasadit sám váš zubní lékař, nebo můžete zajít do jakékoliv soukromé zubní kliniky (počítejte však s vyšší cenou). Nejprve vás zubař vyšetří, aby zjistil, jaký typ zubní korunky je pro vás nejvhodnější a seznámí vás s dostupnými možnostmi. Po vašem souhlasu provede nezbytné procedury, které popisujeme níže v článku, a zadá výrobu do vybrané zubní laboratoře. Nejčastěji je zubní korunka hotová do týdne, kdy vám ji při další návštěvě zubař nasadí a zatmelí speciálním lepidlem ke zbytku zubu.

V samostatném článku se věnujeme tomu, kolik stojí rovnátka.

Jak funguje zubní korunka

Pokud potřebujete nahradit chybějící nebo velmi poškozené zuby, zachrání vás zubní protetika, která skrze zubní korunky, můstky a další různé celkové nebo částečné náhrady opět doplní váš úsměv.

Zubní korunka je tedy jednoduše řečeno pevná protetická náhrada chybějících přirozených zubních korunek, kterou váš zubař nasadí na zbytek existujícího zubu. Nejčastěji ji potřebujete v případě velkého zničení zubu zubním kazem, po endodontickém ošetření zubu (ošetření kořenových kanálků), po úrazu nebo pokud vaše zuby nevypadají esteticky pěkně.

Korunka kompletně nahradí anatomický tvar chybějící zubní tkáně od dásně až po špičku zubu, celkovou funkčnost zubu i jeho estetický vzhled, je totiž vyrobena na míru, aby přirozeně zapadla do vašeho chrupu. Jedná se tedy o kryt zbytku zubu, který zároveň chrání a zpevňuje proti dalšímu poškození. K výrobě se používají materiály jako keramika, kov, plast nebo jejich kombinace, každý z nich má samozřejmě své výhody i nevýhody.

Druhy zubních korunek

Nejoblíbenějším a nejpoužívanějším typem jsou celokeramické korunky, které jsou nejlepší v imitaci přirozeného vzhledu zubu a nezpůsobují žádné alergické reakce. Neulpívá na nich žádný zubní plak ani bakterie způsobující zubní kaz, dlouho vydrží a jsou pevné. Proto jsou také nejdražší a jejich výroba a nasazení na zub jsou trochu náročné.

Dalším nejčastěji používaným typem je metalokeramická zubní korunka, která je vyrobená z pevného kovu, na který je nanesen porcelán pod vysokou teplotou. Jedná se o levnější a stále přijatelnou variantu celokeramické korunky, která vypadá přirozeně, má velkou odolnost i dlouhou životnost. Nevýhodou může být případná alergická reakce na přítomný kov nebo složitá oprava.

Celokovová zubní korunka je nejjednodušším typem plnící funkci náhrady zubu, která je vyrobena ze slitiny s příměsí drahých kovů, nejčastěji zlata nebo stříbra. Je velmi odolná a dlouho vydrží, nespornou výhodou je také její nízká cena. Naopak málokoho potěší její estetický vzhled, který je velmi nápadný, navíc se může také vyskytnout citlivost kovové korunky, která reaguje na teplo (horké nápoje, pokrmy).

Posledním typem zubní korunky je fasetovaná pryskyřicí, přesněji řečeno se jedná o kovovou korunku potaženou plastem na viditelných místech, k tomu se používá polymerovaná kompozitní pryskyřice. Jedná se o nejlevnější typ náhrady, která s sebou nese poměrně velké množství nedostatků: malá odolnost, nízká životnost, horší estetika, náchylnější k ulpívání zubního plaku, žloutnutí, riziko alergické reakce na plast. I proto se dnes spíše používá jako provizorní náhrada.

A jak tedy příprava na zubní korunku u zubního lékaře probíhá? Po úvodním vyšetření a určení vhodného typu zubní korunky vám zubař v lokální anestezii zbytek zubu obrousí do tzv. kónického (kuželovitého) tvaru, aby měl prostor pro nasazení zubní korunky. Následně vyhotoví mechanický přesný otisk zubů, aby měl jistotu, že korunka vám co nejlépe zapadne do posazení zubů v ústech, také vybere co nejpřesnější odstín chrupu. Na základě tohoto otisku zubní laboratoř vyrobí výslednou zubní korunku. Do té doby od zubaře dostanete provizorní zubní náhradu. Jak již bylo řečeno, po vyrobení zubní korunky vám ji zubař na zub nasadí a zatmelí pro pevné připojení k původnímu zbytku zubu.

Přestože mají zubní korunky životnost 10 až 20 let, stále je důležité péči a celkovou zubní hygienu pečlivě dodržovat. Zubní plak a bakterie totiž i nadále působí na rozhraní zubní korunky a přirozeného zubu u dásní, proto dbejte na používání nejen klasického kartáčku, ale také mezizubních kartáčků a nití. Přesnou velikost a druh vám doporučí dentální hygienista, jehož návštěvu byste měli vykonávat pravidelně. Zabráníte tak zánětu dásní, zubnímu kazu pod korunkou a dalším zdravotním komplikacím.