Cena smutečního věnce: rozhoduje velikost, výběr květů i typ vazby

Rozloučení se zesnulým provází poděkování za dar života, lásku, péči a chvíle radosti, které s milovanou osobou blízcí mohli sdílet. K rozloučení patří smuteční kytice, často doprovázená vzkazem a jménem. Výběr květů pro smuteční událost má svá pravidla, seznámíme vás s nimi. Odhalíme i cenu smuteční kytice.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
4/8/2024 10:08 PM

Smuteční květiny na obřad

Úcta zesnulému se při posledním rozloučení projevuje položením smuteční kytice nebo věnce k rakvi, později se odváží zpravidla na hřbitov, kde ozdobí hrob či jiné místo posledního odpočinku. Ačkoliv jsou události okolo smrti bolestné, je třeba zařídit a zorganizovat celou řadu věcí. Patří k nim i výběr smuteční vazby.

Kromě smuteční kytice a smutečního věnce je třeba vybrat i květinové aranžmá na rakev zesnulého a výzdobu obřadní místnosti. Některé obřadní místnosti květiny zapůjčí, jiné používají stálou smuteční výzdobu z umělých květů. Pokud chcete jinou výzdobu obřadní místnosti je třeba se dohodnout předem. Kolik stojí pohřeb s obřadem znáte z předchozího článku.

Smuteční věnce různých druhů

Nejčastěji se blízcí loučí položením smutečního věnce, bývá pravidlem, že nejbližší rodina pořizuje smuteční věnec velkého průměru, menší věnce pořizují příbuzní. Do smutečních věnců se obvykle kombinují květiny, stuhy a některý druh jehličnanu nebo ozdobného keře. Stuhy bývají potištěny textem, dle výběru pozůstalých.

Nejmenší smuteční věnce mají průměr 50 centimetrů, největší smuteční věnce mají průměr nad 80 cm. Kruh symbolizuje nekonečný koloběh života. Myslete na to, že smuteční věnec a potisk stuhy je třeba objednat v dostatečném předstihu, alespoň 3 dny před obřadem. Jednoduší je objednání smuteční kytice.

Které kytky do smuteční kytice

Kromě věnců lze objednat i smuteční kytice. K nejoblíbenějším smutečním květinám patří růže. Má jemnou a něžnou vůni, vůně během obřadu působí uklidňujícím dojmem. Růže jsou vhodné zejména proto, že můžete kombinovat nejrůznější barvy nebo vybrat jen jednu, například oblíbenou. Růže je také květinou, která se dá dobarvit do smutečních barev (tmavě modrá, černá).

Oblíbenou květinou do smuteční vazby jsou chryzantémy. Stejně jako u růží je možné volit z nejrůznějších barev a odstínů nebo barvy vhodně kombinovat.

Úmrtí osob mladšího věku doprovází smuteční kytice z lilií, jako symbol čistoty a nevinnosti. Do smutečních vazeb se volí bílé lilie.

Typ smuteční kytice

V základním výběru jsou kytice vázané nebo kytice vypichované. Vázané kytice jsou v kulatém nebo podlouhlém tvaru a pokládají se k rakvi nebo na hrob. Vypichované kytice jsou zpevněny šablonou nebo konstrukcí a mohou stát samostatně nebo se pokládají. Květiny mohou mít krátké stonky, jsou uchyceny do aranžovací hmoty. Vypichované kytice nabízí aranžmá do nejrůznějších tvarů.

Rozloučení s mužem by měly provázet kytice tmavých barev, kytice pro zesnulou může být kombinována do světlejších odstínů.

Počet květů do smuteční kytice musí být vždy sudý. Jedinou výjimkou je rozloučení s mladým člověkem, tam etiketa dovoluje loučit se jednou bílou růží nebo jednou lilií.

Výběr květin do věnce podle zesnulého

Blízké osoby dobře známe a k jejich poslednímu rozloučení lze přinést i květiny (a tedy i věnce), které patřily mezi jejich oblíbené, ačkoliv nejsou přímo vybrány dle pietní etikety. Může to být květina o kterou se s radostí starali na zahrádce, na kterou se těšili o narozeninách nebo která například provázela jejich svatbu.

Květiny se s pohřby váží už tisíce let, jsou symbolem nové naděje, lásky, pokory a vděku za život zesnulého.

Cena smuteční kytice a věnce

  • Malá smuteční kytice s volnou vazbou – cena od 500 Kč.
  • Cena smuteční kytice na položení, podélná vazba – cena od 1 000 Kč.
  • Velká smuteční kytice – cena od 1 000 Kč.
  • Smuteční věnec – cena od 1 500 Kč.

Jakou stuhu do věnce

Na větší kytice a věnce se umísťuje stuha. Barva stuhy se vybírá podle pohlaví a podle věku. Starší osoby by měly mít stuhu černou nebo tmavě hnědou. Ve středním věku se volí šedá nebo tmavě zelená. Ženy ve středním věku by měla doprovázet fialová nebo vínová. Mladším osobám se kytice váží do stuhy s bílou, světle žlutou nebo světle šedou barvou.

Kde objednat smuteční kytici

První možností je nechat výběr květin na pohřebním ústavu a pouze si vybrat z nabízeného katalogu. Pozor na to, že řada pohřebních ústavů používá uniformní vazby a setkáte se i s umělými květinami, což se k důstojnosti posledního rozloučení nehodí.

Větší výběr nabízí nákup květin u floristů, kde můžete vybrat vazbu, barevnost, květy i doplňky podle přání. Moderní trendy se nevyhýbají ani pohřbům, dnes již běžně objednáte smuteční kytici z pohodlí domova.

 Jaké barvy do smuteční kytice

  • Bílá barva – prokazuje úctu, něhu a čistotu.
  • Oranžová – vyjadřuje vášeň, energii a silnou osobnost. Používá se jako doplněk.
  • Růžová – je projevem něžných citů a vděku. Rozloučení s mladými lidmi.
  • Fialová – znamení důstojnosti a obdivu.
  • Žlutá – projev přátelství.    

Smuteční kytice na hrob

Po pohřbu se zesnulý doprovodí na hřbitov, hrob může být ozdoben smuteční kyticí. Vazbu je třeba zvolit z trvanlivějších druhů květin. Kytice na hrob bývá často zvolena i v kombinaci ozdobného keře a umělých květů.

Volné květinové vazby menších rozměrů se vhazují na rakev zemřelého při spouštění do hrobu.

Atypické vazby

Květiny nemusí být jen v tradiční vazbě nebo ve tvaru věnce. Můžete předat květinový koš, nechat květiny poskládat do srdíčka nebo pokud zesnulý žil ve víře, nabízí se květinová vazba ve tvaru kříže.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje:

Ceníky floristů a pohřebních ústavů.

https://goodbye.cz/poradna/smutecni-kytice-pohreb/

https://www.flora-online.cz/o-kvetinach/smutecni-kvetiny