Co ovlivňuje kurz bitcoinu?

Od vstupu Bitcoinu na trh v roce 2009 vyvolaly kryptoměny mezi investory značný zájem. Důvodem jsou především velmi drastické změny cen, které generují značný ziskový potenciál. Co ale ovlivňuje kurzy elektronických mincí?
Od
Externího partnera
Kategorie:
Základní pojmy
19/6/2024 10:16 PM

Kurz bitcoinů – od zlomků dolaru až po desítky tisíc

I když se dnes takové zhodnocení může zdát nemožné, na samém počátku existence Bitcoinu v oběhu se původní kryptoměna prodávala pouze za 0,001 USD. Během dalších let hodnota BTC postupně rostla, ale relativně stabilním tempem. Zajímavé je, že v tomto období se skutečné využití kryptoměny mnohem více přiblížilo původním předpokladům, podle kterých měl být Bitcoin využíván především jako forma platby. Později však došlo k extrémně rychlému růstu, což znamenalo, že se s bitcoiny začalo mnohem častěji zacházet jako s finančním aktivem – jak ze strany spekulantů, kteří chtějí vydělat na rychlých změnách ceny, tak ze strany lidí se zájmem o dlouhodobé uložení jejich úspory.

První velký boom nastal v roce 2017, kdy cena bitcoinu vyskočila z méně než 1 000 USD v lednu na přibližně 17 000 USD v prosinci. Celková tržní kapitalizace se za toto období zvýšila až o 3 200 %. Krátce poté došlo ke stejně prudkému pádu – ačkoli bitcoin se nikdy nevzpamatoval na hodnotu kolem 1 000 $. USD, na začátku března 2019 byla jeho cena pouze 3-4 tisíce USD.

Bitcoin v posledních letech

K dalšímu „rally“ však došlo až o něco později, na přelomu let 2020 a 2021, kdy ekonomické dopady pandemie výrazně ovlivnily globální trhy. Obchodování s kryptoměnami mělo tehdy své zlaté období a Bitcoin v té době poprvé prolomil hranici 60 000 USD. I po těchto špičkových hodnotách došlo k poklesu – tentokrát se nejnižší úroveň pohybovala kolem 15 000 USD (konec roku 2022). Jak už asi tušíte, pak došlo k dalšímu nárůstu: začátek roku 2024 je obdobím dalšího prolomení hodnotových bariér Bitcoinu, tentokrát kolem 70 000 USD. Jaká bude budoucí trajektorie zhodnocování kryptoměn? Na tuto otázku je zatím těžké najít jasnou odpověď – řada investorů však očekává, že cyklus rychlých nárůstů a rychlých poklesů bude pokračovat.

Co ovlivňuje cenu bitcoinu?

Základním mechanismem, který určuje cenu Bitcoinu, je princip nabídky a poptávky. V případě této kryptoměny má ale specifický efekt, který vyplývá mj. kvůli deflační povaze Bitcoinu. Maximální množství BTC k vytěžení je stanoveno na 21 milionů, proto je nabídka omezená – na rozdíl od tradičních fiat měn, kde je možné uvádět do oběhu nové prostředky. S tím je zase spojena mnohem větší šance na další zvýšení hodnoty kryptoměny.

Dalším důležitým aspektem, jehož dopad lze zaznamenat zejména v posledních letech, jsou právní regulace související s kryptoměnami. Po dlouhou dobu fungovaly poněkud vedle standardního finančního systému s výraznými změnami cen a nedostatkem zajištění. V současné době se však zavádějí stále podrobnější regulace týkající se obchodování s kryptoměnami. Jejich dopad se velmi liší, takže důkladná analýza tohoto problému vyžaduje podívat se na každou změnu jednotlivě. Zajímavou záležitostí je stále častější zavádění kryptoměnových ETF do nabídek brokerů a bank, což zpřístupňuje obchodování s kryptoměnami větší skupině investorů. Velký význam má i obecná ekonomická situace – zájem o Bitcoin se zvyšuje zejména v turbulentních obdobích v ekonomice, kdy mnoho lidí hledá alternativní způsoby, jak zajistit své úspory.

No items found.