Dálniční známka: Slovinsko vychází nejdráž

Slovinsko je nádhernou zemí, která vám nabídne majestátní hory, krásná jezera, termální prameny i malý kousek moře. Pro někoho je Slovinsko cílem dovolené, pro jiné tranzitní zemí do jižních destinací. Zjišťovali jsme, kolik stojí dálniční známka pro Slovinsko i zda se vyplatí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
16/7/2024 5:49 AM

Povinnost slovinské dálniční známky

Nákladní automobily a další vozy s váhou nad 3,5 platí elektronické mýtné a nemají povinnost hradit úseky dvakrát v podobě zakoupení slovinské dálniční známky. Osobní auta si ji ale zakoupit musí. Je to trochu nešťastné, protože pokud je Slovinsko vaší tranzitní zemí, na jejich dálnicích strávíte při cestě do oblíbeného Chorvatska jen pár desítek kilometrů (o dálničních známkách v Chorvatsku píšeme samostatně). Ano, je možné Slovinskem projet po neplacených úsecích, ale cesta se může prodloužit až o hodinu, protože Slovinsko prodloužilo dálniční úseky až do Ptuje a najít objízdnou trasu je náročné. Slovinskem budete zřejmě projíždět i při cestě do Řecka nebo dál na Balkán.

Jak se vyhnout slovinské dálnici

V Rakousku musíte sjet už před hranicemi se Slovinskem na 226 km, pokračujte na Mureck. Slovinské hranice přejedete přes most a silnicí 433 pokračujete do Lenartu. Z Lenartu se vypravíte silnicí 229 do Ptuje. V Ptuji hledejte ulice Osojnikova cesta, Ormoška cesta a za mostem je sjezd vlevo na Zagrebška cesta. Na křižovatce v obci Podbřežje se budete držet směr Tržec a za chvíli se napojíte na E59k chorvatským hranicím.

 Slovinskem bez dálniční známky

Nevyplatí se riskovat a projíždět Slovinskem bez dálniční známky. Zejména v letní sezóně jsou kontroly prakticky všude a jízda bez dálniční známky může stát až 800 EUR. Dálniční známky se nekontrolují jen hlídkami policie, ale hlídá je také kamerový systém, Finanční správa Slovinské republiky a dálniční agentura (DARS).

Dálniční známka je vázaná na registrační značku auta, bohužel nejde sdílet s dalšími cestujícími, pokud nepojedou stejným autem.

Jak vybrat slovinskou dálniční známku

Kontrolujte, jakou dálniční známku kupujete, protože už SUV nebo dodávky mohou spadat do kategorie dražších dálničních známek. Rozhodující je výška vozidla nad přední nápravou. Do kategorie B2 spadají vozy, které mají nad přední nápravou výšku 1,3 m a více, při měření od země.

Slovinskou dálniční známku si můžete zakoupit jako sedmidenní, měsíční nebo roční. Pokud uvažuje cestu na dovolenou v klasickém týdenním intervalu so-so, tak vám dálniční známka přestane platit už v pátek a nestihnete ji využít při cestě zpět. Platnost se počítá po dnech a započítává se den nákupu.

Měsíční dálniční známka platí do dalšího měsíce se stejným číselným označením dne. Například od 1. srpna do 1. září nebo do posledního dne v daném měsíci, pokud v následujícím měsíci není den se stejným označením.

 Které silnice se ve Slovinsku platí:

  • Rakousko – Šentilj – Maribor – Celje – Lublaň – Postojna – Koper          
  • Rakousko – Kranj – Lublaň – Novo Mesto – Brežice – Obrežje                
  • Divača (A1) – Fernetiči – Itálie
  • Slivnica (A1) – Hajdina – Draženci – Gruškovje – Chorvatsko
  • Dragučova (A1) – Vučja vas – Beltinci – Maďarsko

Další poplatky ve Slovinsku

Mezi Slovinskem a Rakouskem je tunel Karavanky, kde se hradí mýtné. Průjezd Slovinskem se prodraží o dalších 8 EUR. Slovinské dálnice a rychlostní silnice jsou zpoplatněny všechny, neplatí se pouze úsek mezi Izolou a Koperem. Dálniční známku je třeba zakoupit nejpozději při vjezdu do Slovinska.

Jak koupit slovinskou dálniční známku

Nejjednodušší je koupit slovinskou dálniční známku online. Prodává se i na čerpacích stanicích, hraničních přechodech a v některých stáncích.

Při online prodeji dálniční známky se vyplňuje emailová adresa, na ni přijde aktivační kód. Vkládá se SPZ, země registrace a mýtná třída. Po zaplacení je dálniční známka aktivovaná v systému a je možné vyrazit, do mailu obdržíte potvrzení. Kdo kupuje dálniční známku v předstihu, zadává datum, od kdy bude platná.

Kolik stojí slovinská dálniční známka

Cena slovinské dálniční známky se určuje podle toho, jakým vozidlem pojedete a na jak dlouho budete slovinskou dálniční známku potřebovat. Nejlevnější jsou slovinské dálniční známky pro motocykly a jednostopá vozidla. Ve druhé kategorii jsou všechna osobní auta a do třetí kategorie spadají vozidla s výškou nad 1,3 metrů, měřeno od země v místě první nápravy. Slovinsko má vypracovaný seznam značek a typů vozů, která do uvedené kategorie spadají.

Motocykly si mohou zakoupit půlroční dálniční známku.

Cena dálniční známky Slovinsko

Typ vozidla / platnost známky
Jednostopá (motocykly)

Nízké osobní automobily a obytné automobily

Osobní automobily s výškou 1,3 m nad první nápravou

týdenní

8 EUR

16 EUR

32 EUR

měsíční

-

32 EUR

64,10 EUR

roční

58,7 EUR

117,50 EUR

235 EUR

půlroční

32 EUR

-

-

Na co nezapomenout při cestě Slovinskem

Slovinsko má podobné předpisy a platí povinnost mít ve voze základní výbavu. Reflexní vesta musí být v autě pro každou osobu a musí být pro posádku snadno dostupná. Při opuštění vozu na silnici je povinné si vestu obléci. Jízda s dětmi musí být bezpečná, pokud je dítě mladší 12 let a měří méně než 150 cm, musí být umístěno v autosedačce nebo cestovat se sedákem.

Samozřejmostí je autolékárnička a výstražný trojúhelník. Jestliže převážíte přívěs, musíte mít trojúhelníky dva. Nesmíte mít žádné vybavení na antiradar, pozor na navigace, které na radary upozorňují. Povinnost svícení je po celý den a v krvi můžete mít maximálně půl promile alkoholu.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

https://www.csobpoj.cz/blog/slovinska-dalnicni-znamka-kolik-stoji-a-kde-ji-koupit

https://edalnice.cz/elektronicke-dalnicni-znamky-ve-stredni-evrope/index.html

https://www.usetreno.cz/clanky/dalnicni-znamka-slovinsko/