Důchodový věk se dozvíte až 15 let předem

Koncem roku by měla být schválena důchodová reforma, která kromě zvýšení hranice odchodu věku do důchodu zavádí další opatření. Mění se pravidla pro předčasný důchod, manželé budou moci sdílet odvody na důchodové pojištění a zpomalí valorizace.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
9/8/2024 5:30 PM

Vláda schválila důchodovou reformu

Dlouho připravovaná reforma penzijního systému dostala konkrétní obrysy. Hlavním impulzem změn bylo stárnutí populace a zvyšující se výdaje na výplatu důchodů, které státní rozpočet významně zatěžují. Představitelé vlády argumentují, že bez připravovaných změn nelze důchodový systém zachovat pro mladší ročníky. Znamenalo by to další schodek rozpočtu, ale i navýšení odvodů a daní současných pracujících, kteří do systému přispívají. Zároveň se předpokládá, že společně se změnou důchodového systému započne atraktivnější podpora dlouhodobých spořících a investičních produktů, aby osoby byly motivovány začít se spořením na důchodový věk co nejdříve.

Strop 65 let není stropem

O důchodovém věku a plovoucí hranici důchodu jsme vás informovali již dříve. Důchodový věk byl posunut již několikrát, nicméně platila hranice odchodu do důchodu v 65 letech, bez ohledu na pohlaví nebo počet vychovaných dětí. Nově se má hranice odchodu do důchodu zvyšovat postupně, a to podle naděje na dožití padesátiletých osob. Předpokládá se, že statistici vypočítají, jak dlouho v průměru bude žít generace padesátníků a určí jim věk odchodu do důchodu. Prakticky to znamená, že od předpokládaného datumu jejich smrti odečtou dobu21,5 roku. Sytém výpočtu už byl několikrát kritizován, zejména proto, že se doba dožití může vyvíjet jinak než nastavený důchodový systém. Existují i alternativní návrhy výpočtu pro důchodový věk.

Osoby, kterých se odchod do důchodu bude týkat, se dozví důchodový věk nejpozději 15 let předem. Zveřejněné informace se týkají pouze osob do ročníku narození 1972, mladší osoby si budou muset na výpočet důchodu počkat. V Německu, Francii, USA je věk odchodu do důchodu stanoven na 67 let.

Náročné profese dříve do důchodu

Podle počtu odpracovaných směn budou moci žádat o dřívější důchod pracovníci zařazení v náročných profesích. Kromě hasičů a záchranářů to budou také zdravotní sestry, pracovníci v sociálních službách, horníci, obsluha CNC strojů, slévači, kováři, pracovníci vystavení horku a chladu nebo vibracím. Částečná zátěž s vyššími výdaji na důchod zmíněných profesí bude přenesena na zaměstnavatele. Budou za ně muset hradit zvýšené pojistné.

Průměrná mzda roste rychle, důchody budou reagovat pomaleji

Meziročně se růst důchodů zvyšuje, zejména proto, aby reagoval na inflaci. Výpočet zvýšení vychází z průměrné mzdy, kdy se v první redukční hranici započítává 44 % průměrné mzdy. Tím poklesne úroveň nově přiznávaných důchodů. Důchody porostou i do budoucna, ovšem pomalejším tempem.

Novela počítá i se zvýšením minimálního důchodu. Ten se přiznává osobám pojištěným po 35 let v důchodovém věku s nízkými příjmy během života (invalidní důchodci, osoby pečující o blízké aj.).

Více peněz pracujícím důchodcům

Lidé v penzi by měli být motivováni k další pracovní činnosti, systém předpokládá, že důchodcům odpustí platbu důchodového pojištění. Důchodci si nadále nebudou muset přispívat na vlastní důchody 6,5 % odvodu z hrubé mzdy. Za pracovní aktivitu už ovšem nebudou odměněni příspěvkem k vlastnímu důchodu. Dosud se za každý odpracovaný rok v důchodu zvyšoval výpočtový základ o určitý zlomek procent.

Rychle zavedené výchovné rychle skončí

Změny se dotknou výchovného, které je novinkou systému. Výchovné se nebude valorizovat a bude počítáno pouze ženám, které vychovaly 3 děti a více. Ostatním se započítá fiktivní vyměřovací základ za péči o blízké po dobu, kdy byly důchodově pojištěni, ale neodváděly příspěvky.

Společný důchod manželů nebo partnerů

Aby nebyl znevýhodněn jeden z manželů, který pečuje o blízkou osobu předpokládá systém, že se manželé budou moci rozhodnout o rozdělení odvodů na důchody. Po dobu trvání manželství by se odvody započítávaly společně. Pak bude manželům vyměřen stejný důchod a partneři mohou nebo nemusí rozdělení využít. Současně by se měl prodloužit nárok na vdovský nebo vdovecký důchod ze dvou na pět let. Změna bude platit pro ty, kteří vdovský nebo vdovecký důchod pobírají během aktivní pracovní kariéry.

Do předčasného důchodu za více peněz

Odchod do předčasného důchodu je v současné době penalizován. To se má zmírnit. Důchod za předčasný odchod se jim bude krátit jen z poloviny. Valorizace předčasných důchodců se bude týkat jen základní výměry. Procentní výměra se začne valorizovat až po dosažení důchodového věku. Abyste mohli odejít do předčasného důchodu, budete potřebovat 40 let pojištění namísto současných 35 let.

Schválení důchodové reformy se předpokládá do listopadu, některé změny začnou platit už od ledna 2025.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabuy

Zdroje:

https://www.penize.cz/duchody/454867-duchodova-reforma-ma-zelenou-dvanact-zmen-ktere-schvalila-vlada

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-co-se-chysta-a-co-uz-plati-kompletni-prehled-zmen-v-duchodove-reforme-246999