Fóliová rovnátka: Moderní cesta k rovným zubům

Fóliová rovnátka jsou moderní a neviditelná alternativa k tradičním kovovým rovnátkům. Tento článek popisuje jejich výhody, nevýhody, péči o ně i průběh léčby. Zjistěte, proč jsou fóliová rovnátka ideální volbou pro esteticky přívětivé narovnání zubů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
6/9/2024 3:34 PM

Fóliová rovnátka, známá také jako alignery, představují moderní, esteticky přívětivou a efektivní metodu pro narovnání zubů. Na rozdíl od tradičních kovových rovnátek, která používají dráty a zámečky, jsou fóliová rovnátka snímatelná, průhledná a téměř neviditelná. Tento typ ortodontické léčby se stává stále populárnějším díky svým mnoha výhodám, a to jak estetickým, tak praktickým.

Fóliová rovnátka se často označují jako neviditelná rovnátka, protože jsou při nošení téměř nepostřehnutelná. Je však důležité si uvědomit, že neviditelná rovnátka představují širší kategorii, do které kromě fóliových rovnátek spadají i další typy ortodontických aparátů. Mezi ně patří například lingvální rovnátka, která jsou připevněna na vnitřní straně zubů, a jsou tedy zcela skryta před pohledem okolí. Další variantou jsou keramická nebo safírová rovnátka, jež mají zámky z průhledných nebo zubům přizpůsobených materiálů, díky čemuž jsou méně nápadná než tradiční kovová rovnátka.

Jak fóliová rovnátka fungují?

Fóliová rovnátka jsou vyrobena na míru každému pacientovi na základě detailních skenů nebo otisků zubů. Celý proces léčby probíhá pomocí sady průhledných plastových folií, které se postupně mění, jak se zuby posouvají do požadované pozice. Každou folii je potřeba nosit zhruba týden až deset dní, poté ji nahradí další sada, která zuby posune o další krok blíže k cíli.

Alignery jsou navrženy tak, aby byly co nejpohodlnější. Pacient je nosí přibližně 22 hodin denně a sundává je pouze při jídle a čištění zubů (pozor: nejedná se o sundavací rovnátka). Celková délka léčby se obvykle pohybuje mezi 9 měsíci až 1,5 rokem, v závislosti na složitosti konkrétního případu.

Výhody fóliových rovnátek

Fóliová rovnátka mají řadu výhod, které je činí atraktivní volbou pro mnoho pacientů:

  1. Estetika – Alignery jsou průhledné, což znamená, že jsou prakticky neviditelné. To je velkým plusem pro dospělé, kteří chtějí dosáhnout rovných zubů bez viditelných kovových částí.
  2. Pohodlí – Na rozdíl od fixních rovnátek, která mohou způsobovat podráždění dásní a tváří, jsou fóliová rovnátka hladká a pohodlná na nošení.
  3. Snímatelnost – Jednou z největších výhod je možnost alignery kdykoliv vyjmout, například při jídle nebo sportu. Pacient tak není omezen ve svých běžných aktivitách. Proto se občas také nazývají sundavací rovnátka.
  4. Údržba – Fóliová rovnátka lze snadno čistit. Stačí je opláchnout vodou a jemně vyčistit měkkým kartáčkem. To zajišťuje, že zuby i alignery zůstávají čisté.
  5. Méně časté kontroly – Ortodontické kontroly probíhají zhruba jednou za 2–3 měsíce, což znamená méně návštěv u specialisty než u tradičních rovnátek.

Nevýhody fóliových rovnátek

I když fóliová rovnátka nabízejí mnoho výhod, je třeba brát v úvahu také několik nevýhod:

  1. Zodpovědnost pacienta – Úspěch léčby závisí na tom, zda pacient dodržuje doporučenou dobu nošení (alespoň 22 hodin denně). Pokud pacient rovnátka často sundává nebo je nosí méně, léčba se může protáhnout nebo být méně účinná.
  2. Cena – Fóliová rovnátka patří mezi dražší ortodontické metody. Cena se obvykle pohybuje mezi 60 000 a 100 000 Kč za celou léčbu, což je vyšší než u tradičních kovových rovnátek.

Péče o fóliová rovnátka

Správná péče o fóliová rovnátka je klíčová pro jejich dlouhou životnost a účinnost. Zde je několik základních pokynů:

  • Čistěte alignery denně pomocí měkkého kartáčku a jemné pasty. Je důležité je udržovat v čistotě, aby se zabránilo usazování bakterií a zabarvení.
  • Nečistěte alignery horkou vodou – Teplo může poškodit materiál, ze kterého jsou vyrobeny.
  • Vyvarujte se barevných potravin a nápojů (káva, čaj, červené víno), které mohou alignery zabarvit. Pokud je konzumujete, je důležité alignery sundat.
  • Dodržujte pravidelné výměny – Každou folii je třeba měnit podle plánu, který vám stanovil váš ortodontista, obvykle po 7–10 dnech.

Cena fóliových rovnátek

Cena fóliových rovnátek se může výrazně lišit v závislosti na několika faktorech, jako je složitost ortodontického problému, délka léčby a konkrétní poskytovatel zdravotní péče. Orientačně se celková cena za léčbu fóliovými rovnátky pohybuje mezi 60 000 Kč a 100 000 Kč. Tato částka obvykle zahrnuje úvodní konzultaci, zhotovení alignerů na míru, pravidelné kontroly a následnou retenční fázi, která je nezbytná pro udržení výsledků léčby.

Ceně dalších typů rovnátek se věnujeme v samostatném článku.

Pravidelné kontroly a léčebný postup

Ortodontické kontroly u specialisty probíhají méně často než u fixních rovnátek, obvykle každé 2–3 měsíce. Během těchto kontrol lékař monitoruje postup léčby, kontroluje správnost nošení alignerů a v případě potřeby upravuje plán léčby.

Po skončení aktivní fáze léčby, kdy jsou zuby srovnány do požadované pozice, následuje tzv. retenční fáze. V této fázi jsou zuby stabilizovány v nové poloze, aby nedošlo k jejich návratu zpět. Retenční dlahy jsou často podobné alignerům a pacienti je nosí hlavně v noci.

Závěr

Fóliová rovnátka jsou moderní a esteticky atraktivní řešení pro narovnání zubů. Díky své diskrétnosti, pohodlnosti a snímatelnosti se stala oblíbenou volbou pro dospělé i teenagery. I když vyžadují větší zodpovědnost a disciplínu při nošení, nabízejí skvělý komfort a výsledek v podobě krásného a rovného úsměvu.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Freepik

Zdroj Česká stomatologická komora, perfect-smile.cz, rpclinic.cz,