Jak poslat balík na dobírku

Zákazníci mají zasílání zboží na dobírku v oblibě, protože jim dává jistotu doručení zásilky a umožňuje pozdější platbu. Zásilkové služby účtují za výběr peněz od zákazníka poplatek v různé výši. Zjišťovali jsme, jak nejlevněji poslat balík na dobírku.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
19/8/2024 9:43 AM

Zasílání bez platby předem

Při posílání zboží, ke kterému se váže povinnost platby má prodejce dvě možnosti. Buď si nechá od zákazníka cenu uhradit předem nebo mu zásilku zašle na takzvanou dobírku. Balíček je uhrazen až při převzetí adresátem, ten má větší jistotu, že mu zásilka dorazí. V nejistotě se naopak nachází odesílatel. Pokud nedojde k převzetí balíku protistranou, nákladem odesílatele je poštovné a dobírka. Zároveň musí počkat na vyúčtování platby, což může trvat i několik týdnů.

Jak nejlevněji poslat balík jsme pro vás zjišťovali dříve, srovnáme možnosti poslání balíku na dobírku.

  Dopravci uvádí, že až 70 % zásilek během přepravy alespoň jednou spadne. Myslete na bezpečné zabalení.

 Jak poslat balík na dobírku s Českou poštou

U České pošty můžete zvolit mezi zasláním na adresu nebo zasláním na poštu. V obou případech jsou nejrychlejší zásilky u adresáta už druhý pracovní den. Při dodání na adresu má adresát možnost požádat o opětovné doručení, pokud nebyl zastižen při prvním pokusu o předání zásilky.

Pošta rozlišuje 4 velikosti balíku, které se liší cenou, ukazatelem je nejdelší strana balíku. Malý balík musí mít nejdelší stranu do 35 cm, velký do 200 cm. Cenu pošta snižuje, pokud je odesílatel držitelem zákaznické karty a data o balíku předá elektronicky. Alternativou je vypsání poštovní poukázky.

Jak poslat balík na dobírku s Balíkovnou

Poslání přes Balíkovnu se vyřídí v online formuláři. Vyplní se kontaktní údaje, výše dobírky a cílová Balíkovna nebo box. Balík se opatří štítkem nebo podacím kódem a odevzdá se v Balíkovně, na poště nebo v boxu (v boxu pouze s vytisknutým štítkem). Balíkovna umožňuje poslání zásilky do hmotnosti 15 kg. Liší se cena pro registrované a neregistrované uživatele. Základní cena za poslání je 77 Kč a cena s dobírkou je 96 Kč. Za dobírku si tedy připlatíte 19 Kč. Levnější poslání mají registrovaní uživatelé. Platí 69 Kč a za dobírku 88 Kč. Příplatek je tedy stejný, 19 Kč.

Balík na dobírku s PPL

Se službou PPL je možné poslat balík na dobírku na vybranou adresu nebo do některého z Parcelboxů. Zásilka musí mít váhu do 31,5 kg a její rozměry nesmí přesáhnout 100×50×50 cm. Balík musí být v pevném obalu a vyplňuje se na stránkách dopravce formulář pro odeslání zásilky. Odesílatel uhradí poslání balíku a získá QR kód nebo etiketu, kterou po vytisknutí nalepí na balík. Zásilka se předává na některém Parcelshopu, ale je možné i zaslání z Parcelboxů nebo lze dohodnout vyzvednutí zásilky řidičem na adrese. Za službu vyzvednutí řidičem je příplatek 60 Kč a za doručení na adresu se platí dalších 30 Kč. Podrobně jsme vám postup jak poslat balík přes PPL již přiblížili.

Zásilkovna a posílání na dobírku

Zásilkovna nabízí poslání balíků na dobírku nejen na území ČR, ale i Slovenska, Rumunska nebo Maďarska. Dobírky lze zasílat adresátům do výdejních boxů nebo na určenou adresu.

Dobírka se přes Zásilkovnu zadává přímo v aplikaci, vybírá se cílová země a velikost zásilky. Následně se volí, zda se jedná o doručení na adresu nebo do výdejního boxu. Zvolí se služba dobírkou a vyplní se částka, kterou má příjemce uhradit. Po převzetí zásilky a uhrazení částky přijde dobírka na určený bankovní účet. Zásilka dostane přidělený kód, ten se předá na vybrané pobočce pracovníkovi Zásilkovny. Ten zásilku opatří potřebnými štítky a pohyb balíku je možné sledovat v aplikaci. Zásilku je možné odeslat také přes Z-box, stačí ji opatřit podacím heslem.

Cenu dobírky je třeba přičíst k ceně za zboží. Připočítá se cena za zaslanou zásilku i cena za dobírku. Při odeslání balíku se hradí cena za zaslání a za výběr dobírky, na bankovní účet se vyplácí doběrečné od zákazníka. Doběrečné je vyplaceno do 10 pracovních dnů od zaplacení zásilky příjemcem.

Jak poslat balík přes Zásilkovnu popisujeme v samostatném článku.

Dobírku s DPD dobře spočítejte

Zásilková služba DPD umožňuje dobírky v České republice, ale i v řadě dalších evropských zemích. DPD účtuje za dobírku procentem ve výší 1,2 z částky dobírky. Minimální cena dobírky je 49 Kč. Za příplatek je možné zaslat vybranou částku od příjemce přednostně, následující pracovní den po převzetí zásilky. Bez expresní dobírky se platby zpracovávají do třetího pracovního dne. Dobírku mohou využít registrovaní i neregistrovaní zákazníci.

Dobírku zaplatí příjemce online a po uhrazení obdrží kód na základě kterého vyzvedne zásilku.

Dobírka se službou GLS

Jednorázové zaslání balíku je možné s GLS i bez smlouvy. Stačí vybrat kam se balík zasílá a zda doručení proběhne do výdejního místa GLS nebo na adresu. S GLS lze poslat balík do obvodové délky 300cm, nejmenší balíky počítají se součtem nejdelší a nejkratší strany do 35cm. Balíky se odevzdávají na výdejním místě GLS nebo lze objednat za příplatek svoz kurýrem. Následné vyzvednutí může proběhnout kromě GLS partnerů také ve výdejních boxech.

   
Služba   
   
Nejlevnější zaslání   
   
Příplatek za dobírku   
   
Zásilkovna   
   
79   
   
23   
   
PPL   
   
76   
   
19   
   
Balíkovna   
   
69   
   
19   
   
ČP na poštu   
   
89   
   
53   
   
ČP do ruky   
   
109   
   
53   
   
DPD   
   
89   
   
49 (1,2 % z dobírky)   
   
GLS   
   
69   
   
45   

Pravidla pro posílání balíků:

  • Vyberte vhodný obal, počítejte s automatickým tříděním na vodícím pásu.
  • Bezpečně zabalte zboží a vytvořte deformační zóny uvnitř. Zásilka musí odolat pádu z 1 m.
  • Balík zpevněte lepící páskou nebo strečovou fólií.
  • Zvolte zásilkovou službu.
  • Dle pokynů přepravce označte balík a podejte jej na kontaktním místě nebo prostřednictvím boxu.    

 

Autor:Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje:

Ceníky přepravních služeb.

Eobaly.cz