Jak ušetřit za vytápění? Zkuste dřevo

Podzim je tu a s ním i topná sezóna. Pokud topíte elektřinou nebo plynem, počítejte s tím, že se vám při pohledu na účet za elektriku či za plyn protočí panenky. Ceny energií totiž stále rostou. Naštěstí víme, jak ušetřit.
Od
Externího partnera
Kategorie:
26/9/2024 3:03 PM

Zdražování energií

Ceny energií půjdou podle analytiků opět nahoru. Na vině jsou především drahé emisní povolenky a odstavování uhelných elektráren v rámci Green Dealu. Náhrada za elektřinu, kterou tyto elektrárny doposud vyráběly, přitom chybí. Elektřinu je tedy nutné začít dovážet ,a to také není zrovna levné.

Pokud chcete ušetřit, zafixujte si ceny energií u svých dodavatelů na dva roky. Šance, že by se ceny energií v blízké budoucnosti nějak snížily, jsou totiž mizivé. 

Jak ušetřit za vytápění

Chcete ušetřit za vytápění domu? Pak doporučujeme vyzkoušet pár triků ještě předtím, než se pustíte do větších změn, úprav a rekonstrukcí. Radiátory neschovávejte za nábytek nebo pod závěsy. Umožněte jim předávat teplo do místnosti. Pokud nejste v určitý čas doma, nevytápějte zbytečně místnosti na vysokou teplotu. Ujistěte se také, že vám teplo nikde neuniká. Nechte si seřídit okna, investujte do okenního těsnění. Zopakujte si zásady správného větrání a řiďte se jimi.

Stále je doma zima a vaše účty za energie rostou? Zvažte výměnu kotle, pořízení fotovoltaiky nebo zateplete dům. Pokud se vám ale nechce dělat nic z výše zmíněného, pořiďte si krbová kamna.

Krbová kamna na dřevo jako řešení vašeho problému

Krbová kamna na dřevo jsou krásným designovým prvkem v každém interiéru. Vytvářejí nejen útulnou atmosféru, ale i příjemné teplo. Mohou vám také výrazně pomoci snížit náklady na topení, a to až o 30 %. Dřevo totiž je stále nejlevnějším zdrojem vytápění. Pokud si ho navíc koupíte včas, a ne až v hlavní topné sezóně, ušetříte. Levněji vás také vyjde dřevo, které si sami nařežete a naštípete, případně sami odvezete z lesa (samozřejmě s povolením). Zaměřte se také na správný výběr, se kterým vám pomůže průvodce krbovými kamny.

Správné používání krbových kamen

  • V  krbu vždy topte pouze suchým dřevem. Zatápějte s dřevem měkčím, které rychleji hoří a poté přikládejte dřevo tvrdší.
  • Krbová kamna pravidelně čistěte a z komínu si nechte odstranit saze. Jinak hrozí riziko požáru.
  • V ideálním případě používejte krbová kamna společně s krbovým ventilátorem, který teplo z kamen rozvede po celém domě.

Ideální je, pokud máte doma například kotel na plyn a k němu krbová kamna. Zatopit v kamnech si pak můžete tehdy, když chcete mít doma rychle teplo nebo když na to máte čas a energii. V ostatních případech za vás může pracovat kotel.

Zdroj 

Foto: Pixabay,

No items found.