Jaká pokuta hrozí při nezaplacení povinného ručení?

Povinné ručení, jak již název trochu napovídá, je povinným pojistným produktem. Konkrétně jde o pojistný produkt povinný pro každého majitele vozidla. Co když ale tuto povinnost nesplníte? Podívali jsme se na situace, které mohou nastat.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
6/6/2023 2:12 PM

Co když neuhradíte nově uzavřenou smlouvu?

Podívejme se na jednu z nejčastějších situací, které mohou nastat. Uzavřete novou smlouvu o povinném ručení, kterou ale pojišťovně neuhradíte. Je totiž zcela standardní, že pojišťovna vám k pojistné smlouvě vystaví všechny potřebné doklady včetně zelené karty. Řidič tak může mít dojem, že vše je v pořádku, a na platbu zapomene.

Co nastává? Pojišťovny se nejprve obvykle snaží majitele vozu na neuhrazené povinné ručení upozornit, často je totiž na vině skutečně jen opomenutí data splatnosti. Pokud ani poté k úhradě nedojde, smlouva je zpravidla ihned anulována a auto se stává nepojištěným.

V případě nových smluv z této chyby ze strany pojišťovny zpravidla neplynou žádné pokuty a sankce, neboť v pojistných podmínkách se obvykle uvádí, že smlouva je finálně uzavřena až po uhrazení pojistného.

Jak je na tom nepojištěný vůz?

Říkáte si, že s automobilem nikam nejezdíte a povinné ručení tak nepotřebujete, neboť škodu ani nikomu způsobit nemůžete? Ať už jde o úmysl nebo o nedopatření, povinné ručení je skutečně povinné pro každý automobil. Nezáleží na tom, zda s vozem jezdíte či nikoliv (není-li vůz vyřazen z evidence motorových vozidel).

Jízdou v nepojištěném voze se řidič v první řadě vystavuje riziku pokuty až 40 000 Kč, která vás může potkat v případně silniční kontroly. Pozor na to, že v tomto případě jena vině řidič vozu. Platnost povinného ručení byste si tak měli kontrolovati u zapůjčených vozů. A to ať už se jedná o vůz z půjčovny, o vozidlo přátel či příbuzných, nebo třeba o vozidlo firemní.

Kromě toho se majiteli nepojištěného vozu začínají načítat sankce ze strany České kanceláře pojistitelů. Jde o příspěvek do garančního fondu, ze kterého jsou následně vypláceny škody způsobené nepojištěnými vozy. Pozor ovšem na to, že i při uhrazení poplatku po vás pravděpodobně ČKP bude vymáhat škodu, kterou způsobíte havárií v nepojištěném voze. Navíc poplatky ČKP vycházejí výrazně dráže ve srovnání s klasicky uzavřeným povinným ručením.

Povinné ručení se automaticky prodlužuje

Zejména majitele prvního vozu může překvapit skutečnost, že smlouva o povinném ručení se automaticky prodlužuje, není-li včas vypovězena. Existují samozřejmě i logické důvody, kdy lze povinné ručení ukončit v jeho průběhu(například kvůli prodeji vozu). Pokud si však vůz chcete ponechat a nechcete ve smlouvě pokračovat, musíte ji vypovědět alespoň šest týdnů před jejím výročím.

Pokud se smlouva automaticky prodlouží a vy ji neuhradíte, můžete čelit sankcím ze strany pojišťovny. Jak budou vysoké záleží na konkrétních podmínkách ve vaší pojistné smlouvě.

Foto: pexels.com, Autor a zdroj: Zdeněk Matuška

No items found.