Keramická korunka a její cena

Keramická korunka je esteticky dokonalá zubní náhrada, která dokonale napodobuje přirozený vzhled zubů. Cena keramické korunky se v roce 2024 pohybuje mezi 6 000 a 10 000 Kč. Článek se zaměřuje na výhody, nevýhody, proces nasazení a péči o keramické korunky.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
29/9/2024 10:57 AM

Keramické korunky jsou považovány za vrchol estetiky v zubní protetice. Díky svému přirozenému vzhledu a vysoké odolnosti jsou ideálním řešením pro náhradu poškozených zubů, zejména v předních viditelných částech chrupu. V tomto článku se podíváme na to, co keramické korunky jsou, jaké mají výhody a nevýhody, jaký je proces jejich nasazení a jaká je jejich cena v roce 2024.

Co je keramická korunka?

Keramická korunka je zubní náhrada vyrobená výhradně z keramického materiálu, nejčastěji z porcelánu nebo zirkonu. Tyto korunky jsou známé svou schopností dokonale napodobit přirozený vzhled zubů, a proto jsou preferovány v případech, kdy je estetika klíčová, například u předních zubů.

Keramická korunka kryje celý povrch poškozeného zubu a chrání ho před dalším opotřebením nebo zubním kazem. Vyrábí se na míru, aby dokonale zapadla do pacientova chrupu, a díky moderním technologiím, jako je CAD/CAM, je možné je zhotovit s extrémní přesností.

Výhody keramických korunek

Keramické korunky mají několik klíčových výhod:

  • Přirozený vzhled: Keramika dokáže věrně napodobit barvu a průsvitnost přirozených zubů, což zajišťuje, že korunka bude vypadat jako skutečný zub. Na rozdíl od metalokeramických korunek zde není kovový základ, který by mohl estetiku narušovat.
  • Biokompatibilita: Keramika je velmi dobře snášena lidským organismem a je hypoalergenní. To znamená, že je vhodná i pro pacienty, kteří mají alergii na kovy.
  • Odolnost vůči zabarvení: Keramický materiál je velmi odolný vůči potravinám, nápojům a kouření, které by mohly způsobit zabarvení, takže korunka zůstane esteticky dokonalá po dlouhou dobu.
  • Dlouhá životnost: Při správné péči mohou keramické korunky vydržet 10 až 15 let, v některých případech i déle.

Nevýhody keramických korunek

Navzdory mnoha výhodám mají keramické korunky i některé nevýhody:

  • Vyšší cena: Keramické korunky jsou jedny z nejdražších zubních náhrad, což může být pro některé pacienty finančním omezením.
  • Náročnější výroba: Výroba keramické korunky je technologicky náročná a vyžaduje více času než u jiných typů korunek, což může znamenat delší čekací dobu pro pacienta.
  • Křehkost: I když jsou keramické korunky velmi odolné, jsou náchylnější k prasknutí při silném nárazu než například metalokeramické korunky. To je zejména důležité u zadních zubů, které jsou vystaveny větší zátěži.

Cena keramické korunky

Cena keramické korunky se v České republice pohybuje mezi 6 000 a 10 000 Kč. Tato částka zahrnuje nejen samotnou výrobu korunky, ale také veškeré potřebné úkony, jako je příprava zubu, otisky a konečná cementace. Cena se může lišit v závislosti na stomatologickém zařízení, typu keramického materiálu (např. zirkon je obvykle dražší než porcelán) a technologii, která je použita při výrobě.

Možnosti financování a příspěvky pojišťoven

Keramické korunky nejsou ve většině případů hrazeny zdravotními pojišťovnami, protože se jedná především o estetické řešení. Pokud je ale korunka nutná ze zdravotních důvodů, pojišťovny mohou přispět na základní typ korunky, obvykle ve výši 300 až 1 200 Kč. Zbytek nákladů si pacient hradí sám.

Některé stomatologické kliniky nabízejí možnost financování nebo splátkového kalendáře, aby pacienti mohli rozložit platbu na delší období.

Jak probíhá nasazení keramické korunky?

Nasazení keramické korunky obvykle vyžaduje dvě až tři návštěvy zubního lékaře:

  1. Příprava zubu: Nejprve lékař obrousí poškozený zub do požadovaného tvaru, aby mohl na zub správně nasadit korunku. Tento proces se provádí v lokální anestezii, aby byl pro pacienta co nejméně bolestivý.
  2. Otisky: Poté lékař pořídí otisky zubů, které jsou odeslány do zubní laboratoře, kde se korunka vyrobí.
  3. Dočasná korunka: Během čekání na výrobu finální keramické korunky pacient obdrží dočasnou náhradu, která chrání obroušený zub.
  4. Nasazení korunky: Po dokončení keramické korunky je ta nasazena na zub a upevněna speciálním cementem. Lékař provede finální úpravy, aby byl zajištěn pohodlný skus.

Péče o keramickou korunku

Aby keramická korunka vydržela co nejdéle, je důležité dodržovat správnou ústní hygienu. To zahrnuje pravidelné čištění zubů, používání mezizubních kartáčků a zubních nití, a pravidelné návštěvy zubního lékaře na kontrolu. Přestože je keramika odolná proti zabarvení, doporučuje se omezit konzumaci potravin a nápojů, které by mohly přispět ke změně barvy, jako je káva, červené víno nebo kouření.

Závěr

Keramické korunky jsou ideálním řešením pro pacienty, kteří hledají esteticky dokonalou zubní náhradu. Díky svému přirozenému vzhledu, biokompatibilitě a dlouhé životnosti jsou jednou z nejoblíbenějších možností pro náhradu poškozených zubů. I když jsou keramické korunky finančně náročnější, představují dlouhodobou investici do zdraví a vzhledu vašeho úsměvu.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje: colgate.cz, zdravyusmev.eu, mudrlinhart.cz