Kolik stojí ChatGPT. Cena za jednodušší práci, studium i život nemusíte platit

ChatGPT je revolucí i evolucí ve světě technologií. Ačkoliv možnosti jeho potenciálu jsou dosud využívány v minimální míře, je zřejmé, že úspora lidské práce bude s nasazením umělé inteligence obrovská. Základní verze je zdarma, ale pokud chcete využít potenciál AI na maximum, pořiďte si placený modul ChatGPT.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
9/10/2024 2:22 PM

Co je ChatGPT

Za zkratkou se skrývá chat generative pre-trained transformer. V základním modelu se jedná o platformu, která jek dispozici zdarma všem uživatelům internetu. Chatbot je vyvinutý společností OpenAI a běží na nejvýkonnějších jazykových modelech. Byl trénovaný na obrovském množství dat z internetu, knih a dalších zdrojů. Následně dokáže porozumět otázkám a vygenerovat odpovědi v různých jazycích a dle podrobných zadání. Při tréninku dostával chatbot zpětnou vazbu od skutečných lidí, proto se odpovědi chatbota téměř blíží lidskému zpracování.

Jak se používá chatGPT

Používání je snadné a můžete si vyzkoušet, co vše AI zvládne. Začněte od jednoduchého zadání a postupně přidávejte na složitosti. Nejsnadnější cesta vede přes chat.openai.com. Je třeba registrace a vytvoření účtu. Za pár okamžiků už můžete chatbotovi pokládat nejrůznější otázky. Komunikujete podobně jako při konverzaci s jinou osobou, pokládáte otázky a pokud se vám generovaná odpověď nelíbí, napíšete námitky a požádáte ChatGPT o doplnění a přepracování.

Co umí ChatGPT a jak ho využít

Využití ChatGPT téměř nemá hranic a pomáhá při jakémkoli výkonu, který budete na PC zpracovávat. Dokáže za vás napsat text e-mailu, popisky produktů, nejrůznější články, vyhledá vám informace, připraví text na sociální sítě, napíše esej do školy, vytvoří tabulky z textu, doporučí postup, jak uvařit večeři, a ještě dětem vymyslí vlastní pohádku nebo osobní písničku. Používají jej programátoři pro psaní kódů a opravy chyb v kódech, pomáhá vědcům při sumarizaci velkého množství dat a spoustu dalšího. Jestliže s ChatGPT začínáte, seznamujte se postupně tak, že napíšete to, co byste chtěli hledat v googlu a postupně zjistíte, jak skvělý je ChatGPT pomocník.

Není všechno zlato, co se třpytí

Pozor na to, že ani umělá inteligence není neomylná. Pokud nezná odpověď na otázku, věrohodně si odpověď vymyslí. Odpovědi je třeba kriticky hodnotit, kontrolovat a posuzovat. Bezplatné modely mají přístup pouze ke starším informacím a nedokáží zapracovat nová data z aktuálního roku nebo roku předchozího. Problém se dá částečně odstranit, když do každého promptu napíšete, že chcete pouze relevantní informace z prověřených zdrojů nebo přímo definováním zdrojů, ze kterých má chatbot čerpat. Například pouze z vědeckých databází atp.

Ne každý model umí procházet webové stránky, některé modely pracují pouze s daty, které mají implementovány (nerozšiřují vlastní „vědomosti“).

Další nevýhodou je, že nemáte možnost okamžitě prověřit správnost informací. ChatGPT vám nezobrazí zdroje ze kterých čerpal.

Omezení vstupních dat

Modely mají problém s omezením znaků, které jsou schopny zpracovat. Pokud jim například budete chtít nahrát elektronickou učebnici a poprosíte o výpisky nebo o krátké shrnutí jednotlivých kapitol, budete postupovat po limitovaných úsecích. Další nevýhodou je, že se chat postupně ztratí ve vláknu konverzace. Pokud na začátku například požádáte o překlad textu, který budete postupně nahrávat po blocích níže, po pár stránkách „zapomene“ co vlastně měl a chtěl udělat a vrátí vám jiný výstup.

Řadu limitů a omezení můžete vyřešit tím, že si zakoupíte placenou verzi. Ta obsahuje i užitečná rozšíření v podobě nejrůznějších pluginů.

Placená a neplacená verze

Při jednoduché konverzaci a běžném používání postačí základní bezplatný model. Placený model poskytuje propracovanější, relevantnější a spolehlivější odpovědi. Placená verze má lepší paměť, ChatGPT se ve vláknu neztrácí, bere v potaz předchozí komentáře a upřesňuje odpovědi.

Velkou výhodou placené verze je možnost zpracovávat vlastní GPTs agenty.

Cenové modely ChatGPT

ChatGPT cena

V základní a neplacené verzi vám ChatGPT umožní přístup k propracovanému modulu jen do vyčerpání limitu. Poté používáte neplacenou verzi, která je rychlá, ale její použití má omezení.

Rozšíření na modul ChatGPT  a k dalším pluginům získáte po zaplacení 20 dolarů za měsíc. K částce vám bude připočítáno DPH, celkem zaplatíte 24,2 USD. Předplatné můžete kdykoliv zrušit. Zaplacení je možné přes platební kartu.

Cena ChatGPT pro firmy

Další cenové modely jsou nabízeny, pokud chcete AI používat jako vývojář, cena se odvíjí od počtu zpracovaných tokenů. Předplatné je nabízeno také firmám ve fixní měsíční sazbě, přístup mají uživatelé omezený nebo neomezený. Cena pro firemní zákazníky začíná na 25 USD.

Výhody chatGPT Plus:

  • Přístup k systému v době, kdy je chat přetížený. Uživatelé s předplatným mají přednost.
  • GPT je mnohem výkonnější, chápe kontext a složité otázky.
  • Placená verze poskytuje odpovědi i pro profesionály v oboru, studenty, vývojáře a kreativní pracovníky.
  • Má lepší analytické schopnosti, nahlíží na problematiku komplexně.
  • Pracuje s dlouhými texty.
  • Poskytuje odpovědi blížící se lidské řeči.
  • Je schopen kreativního psaní, básně, scénáře, příběhy.
  • Navrhuje řešení problémů v různých oblastech.

 Placená verze si poradí s odbornými otázkami z jakékoliv oblasti (právo, medicína, vědecký výzkum a jiné specializované obory). Zpracovává analýzy, technické zprávy, přizpůsobuje se komunikaci a stylu. Učí se společně se zadáváním otázek a stává se dokonalým osobním asistentem.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje: help.openai.com, collabim.cz, marketingminer.com

No items found.