Lingvální rovnátka a jejich cena

Lingvální rovnátka jsou ortodontické pomůcky používané k léčbě různých ortodontických problémů, zejména u dětí a teenagerů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/9/2024 8:50 PM

Lingvální rovnátka představují jednu z nejmodernějších a nejdiskrétnějších metod ortodontické léčby. Na rozdíl od tradičních fixních rovnátek, která jsou viditelná na vnější straně zubů, jsou lingvální rovnátka umístěna na vnitřní, jazykové straně zubů. Díky této skryté poloze nejsou rovnátka vidět při běžném pohledu, což umožňuje pacientům procházet léčbou bez estetických kompromisů. Tento článek podrobně popíše výhody, nevýhody, průběh léčby, cenu i údržbu lingválních rovnátek, a vysvětlí, proč jsou tak oblíbenou volbou pro ty, kteří hledají nenápadné řešení pro korekci zubů.

Skrytý design pro maximální diskrétnost

Největší výhodou lingválních rovnátek je jejich skrytá poloha. Jsou umístěna na vnitřní straně zubů, čímž se zcela odlišují od klasických kovových rovnátek, která jsou viditelná na vnější straně. Tento design ocení především dospělí pacienti, kteří potřebují ortodontickou léčbu, ale nechtějí, aby rovnátka byla viditelná v pracovním prostředí nebo při společenských událostech. Lingvální rovnátka poskytují pacientům sebevědomí během celého léčebného procesu, protože na první pohled nikdo nepozná, že nosí rovnátka. Další typy nenápadných rovnátek naleznete v našem článku neviditelná rovnátka.

Individualizovaný přístup

Další významnou výhodou lingválních rovnátek je, že jsou často vyrobeny na míru každému pacientovi. Před zahájením léčby ortodontista vytvoří otisky nebo digitální skeny pacientových zubů, na jejichž základě se vytvoří přesná sada rovnátek, která dokonale kopíruje tvar a velikost zubů. Tento individualizovaný přístup zajišťuje vyšší komfort a efektivitu léčby. Rovnátka jsou přizpůsobena nejen esteticky, ale i funkčně, aby dosáhla co nejlepších výsledků při minimálním diskomfortu.

Komfort nošení a vliv na řeč

Lingvální rovnátka mohou být zpočátku nezvyklá na nošení, zejména kvůli jejich umístění na vnitřní straně zubů, kde přicházejí do kontaktu s jazykem. Pro některé pacienty to může znamenat krátkodobé problémy s výslovností, zejména při zvucích, které vyžadují těsný kontakt jazyka se zuby. Tento problém je však obvykle jen dočasný. Většina lidí se rychle přizpůsobí a během několika týdnů si zvykne na rovnátka natolik, že mluví stejně přirozeně jako před zahájením léčby.

Z hlediska pohodlí jsou lingvální rovnátka pro mnoho pacientů příjemnější než tradiční rovnátka. Na rozdíl od kovových zámků a drátů na vnější straně zubů, které mohou způsobovat podráždění dásní, rtů a tváří, lingvální rovnátka nemají takový vliv na měkké tkáně v ústech, což vede k menšímu diskomfortu při nošení.

Délka léčby

Léčba pomocí lingválních rovnátek může trvat o něco déle než u tradičních rovnátek. Je to proto, že jejich skrytá poloha ztěžuje ortodontistovi přístup a nastavení rovnátek, což může mít vliv na celkovou dobu potřebnou k dosažení požadovaných výsledků. V závislosti na složitosti případu může léčba lingválními rovnátky trvat přibližně 1,5 až 3 roky. Nicméně pro pacienty, kteří upřednostňují estetiku před rychlostí, se tato delší léčba často vyplatí.

Cena lingválních rovnátek

Lingvální rovnátka patří mezi nejdražší ortodontická řešení, což je důsledkem jejich náročné výroby, aplikace a přizpůsobení. Cena se obvykle pohybuje v rozmezí 100 000 až 150 000 Kč za kompletní léčbu. Vysoká cena je dána nejen jejich estetikou, ale také faktem, že každý kus je vyráběn na míru. K tomu je nutné přičíst i odbornou péči, kterou poskytují specializovaní ortodontisté. I přes vyšší cenu jsou lingvální rovnátka oblíbenou volbou pacientů, kteří chtějí maximálně diskrétní léčbu. Ceny rovnátek (tedy všech typů) srovnáváme v samostatném článku.

Údržba a čištění

Správná údržba lingválních rovnátek může být náročnější než u běžných rovnátek. Protože jsou umístěna na vnitřní straně zubů, je obtížnější je čistit a udržovat dentální hygienu. Pacienti musí věnovat zvýšenou pozornost pravidelnému čištění zubů (dentální hygieně), aby se předešlo vzniku zubního plaku a zánětům dásní. Kromě běžného čištění kartáčkem a zubní nití se doporučuje používat i mezizubní kartáčky, vodní sprchy a ústní vody, které pomáhají udržet čistotu kolem rovnátek.

Pravidelné návštěvy u ortodontisty jsou klíčové nejen pro monitorování postupu léčby, ale také pro důkladné profesionální čištění rovnátek a zubů. Ortodontista může doporučit i další nástroje a techniky, které usnadní péči o zuby během nošení lingválních rovnátek.

Specializovaní ortodontisté

Lingvální rovnátka vyžadují specifické odborné znalosti a dovednosti ortodontisty. Ne každý ortodontista má zkušenosti s aplikací a údržbou těchto rovnátek, protože jde o náročnější techniku než u tradičních rovnátek. Proto je důležité, aby pacienti vybírali specialistu, který má odbornou kvalifikaci v oblasti lingvální ortodoncie. Zkušený ortodontista zajistí nejen správnou aplikaci rovnátek, ale i průběžnou péči, která je klíčová pro dosažení požadovaných výsledků.

Závěr

Lingvální rovnátka jsou ideální volbou pro pacienty, kteří chtějí diskrétní a esteticky nenápadnou léčbu bez kompromisů v efektivitě. I když je léčba dražší a vyžaduje více úsilí při údržbě, výsledky v podobě rovného úsměvu stojí za to. Díky své neviditelnosti, pohodlí a individuálnímu přístupu se lingvální rovnátka stávají stále oblíbenějším řešením pro lidi, kteří kladou důraz na estetiku i kvalitu léčby. Pokud uvažujete o korekci zubů a hledáte diskrétní variantu, konzultace s odborným ortodontistou, který se specializuje na lingvální rovnátka, je tím správným prvním krokem.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje: Zdroj Česká stomatologická komora, perfect-smile.cz, rpclinic.cz,