Mezinárodní řidičák. Jak jej získat a kde všude ho budete potřebovat

Mezinárodní řidičský průkaz potřebujete při cestách mimo EU. Jestliže rádi cestujete nebo si na dovolené chcete vypůjčit auto, budete mezinárodní řidičák potřebovat. Seznámíme vás s pravidly jeho získání, upozorníme na co si dát při vyřizování řidičáku pozor a odhalíme i to, kde mezinárodní řidičák platí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/10/2024 3:52 PM

Na dovolenou s mezinárodním řidičákem

Až příště vyrazíte na dovolenou do Chorvatska a budete se chtít podívat do Dubrovníku, můžete narazit na nepříjemnou zkušenost. To, že je zapotřebí pas, abyste přejeli přes úzký pruh Bosny a Hercegoviny je známá věc. Méně známé je to, že potřebujete také mezinárodní řidičák. Ten je zapotřebí ve většině zemí mimo EU a má i rozdílnou platnost. Prozradíme vám, na jaké cesty budete mezinárodní řidičský průkaz potřebovat, jak jej zařídit, i na co si dát při jeho používání pozor.

Kam potřebujete mezinárodní řidičák

Mezinárodní řidičský průkaz je doklad, který budete potřebovat, pokud se vydáte za hranice Evropy. Vlastně se jedná o překlad českého dokladu, při cestách se následně prokazujete jak českým, tak mezinárodním řidičákem. Ve státech Evropské unie a ve státech se kterými máme uzavřenou dohodu, se můžete prokazovat českým řidičským průkazem. Za hranicemi Evropy je ale mezinárodní řidičák nutností, a dokonce má každá země vlastní pravidla pro jízdní doklady. Proto si vždy údaje ověřte podle konkrétní země, ve které chcete mezinárodní řidičák používat.

Pokud v cizině pobýváte delší dobu a zatím řidičák nemáte, můžete složit zkoušky v dané zemi. Máme srovnání ceny řidičáku v různých státech a můžete oproti tuzemsku ušetřit.

Jak získat mezinárodní řidičák

Mezinárodní řidičský průkaz obdržíte na základě žádosti, ta se podává na obecní úřad s rozšířenou působností. Pochopitelně je třeba nejprve získat český řidičský průkaz absolvováním zkoušek v autoškole. Náklady autoškoly jsme pro vás zjišťovali v článku řidičský průkaz B - cena.

Po příchodu na úřad se vyplní příslušná žádost, občan se prokáže stávajícím řidičákem a občanským průkazem. Hradí se administrativní poplatek, obvykle 50 Kč. Doložit je třeba průkazovou fotografii, což je výhoda, alespoň máte šanci získat reprezentativní doklad, protože fotografie pořízené ve vteřině přes sklo přepážky přímo na úřadě příliš parády nenadělají.

V žádosti o vydání mezinárodního řidičáku musíte uvést zemi ve které budete doklad používat.  

Co je zapotřebí pro získání mezinárodního ŘP

  • vyplněná žádost,
  • český ŘP s platností po dobu mezinárodního,
  • občanský průkaz,
  • vlastní průkazová fotografie,
  • uhrazení správního poplatku.

Jak dlouho platí mezinárodní řidičák

Doklad nemá neomezenou platnost, například pro USA platí jen 1 rok, ale Vietnam s ním můžete brázdit až 3 roky.

Zažádat o mezinárodní řidičák je vhodné s předstihem. Obvykle se vydává na počkání, ale můžete narazit na krátkou platnost českého řidičského průkazu a proces se zdrží i o 1 měsíc, jakmile začnete vyřizovat nový český řidičák. O tom, jak dlouho platí český řidičák jsme vás informovali v textu řidičák cena.

Pozor na platnost řidičského průkazu

Mezinárodní řidičský průkaz si vyřídíte nový a předpokládáte platnost dle konkrétní země. Pozor na to, aby vám během lhůty neskončila platnost českého řidičského průkazu. Pak by vám platnost mezinárodního řidičského průkazu upravili podle platnosti stávajícího dokladu. To může znamenat, že najednou musíte vyřídit doklady dva.

Dalším limitem je, že různé země mají vlastní podmínky pro cestování pod mezinárodním řidičským průkazem. Pokud chcete navštívit více států, může se vám stát, že budete vyřizovat dva různé mezinárodní řidičáky. Proto vždy do žádosti uvádějte všechny země, které chcete navštívit, byť by byly tranzitní.

Ve kterých státech platí český řidičský průkaz

Jakmile jste složili zkoušky v autoškole, naučili jste se řídit a získali řidičský průkaz různé skupiny, můžete vyrazit na cestu Evropou nebo do jiných států. Cenu autoškoly jsme pro vás zjišťovali, cenu cesty kolem světa vyčíslit nedokážeme.

Český řidičský průkaz vám bude platit v zemích EU a dále v Albánii, Andoře, Kosovu, Lichtenštejnsku, Norsku, San Marinu, na Islandu, ve Velké Británii a Švýcarsku.

Kde platí mezinárodní řidičák

Země vyžadují vydání řidičského průkazu buď podle Ženevské úmluvy s platností na 1 rok nebo podle Vídeňské úmluvy s platností na 3 roky. Některé země uznají podobu obou mezinárodních řidičských průkazů, jiné nikoliv. Seznam konkrétních zemí je poměrně obsáhlý, kontrolujte nejen cílovou zemi, ale i země tranzitní.

 

Mezinárodní řidičský průkaz dle Ženevské úmluvy platí v zemích: Albánie, Alžírsko, Andorra, Argentina, Austrálie, Bangladéš, Barbados, Belize, Benin, Bosna a Hercegovina, Botswana, Burkina Faso, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Dominikánská republika, Ekvádor, Egypt, Fidži, Filipíny, Ghana, Gruzie, Guatemala, Haiti, Chile, Indie, Island, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jihoafrická republika, Jordánsko, Kambodža, Kanada, Kongo, Kuba, Kyrgyzstán, Laos, Libanon, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Malajsie, Mali, Maroko, Monako, Namibie, Niger, Nigérie, Nový Zéland, Omán, Papua-Nová Guinea, Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Korea, Rusko, Rwanda, San Marino, Senegal, Srbsko, Sierra Leone, Singapur, Spojené arabské emiráty, Srí Lanka, Středoafrická republika, Sýrie, Thajsko, Togo, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Uganda, USA, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe.

Mezinárodní řidičský průkaz dle Vídeňské úmluvy platí v zemích: Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Černá Hora, Demokratická republika Kongo, Filipíny, Gruzie, Guyana, Írán, Izrael, Jihoafrická republika, Katar, Kazachstán, Keňa, Kuba, Kuvajt, Kyrgyzstán, Libérie, Makedonie, Maroko, Moldávie, Monako, Mongolsko, Niger, Omán, Pákistán, Peru, Pobřeží slonoviny, Rusko, San Marino, Saúdská Arábie, Senegal, Srbsko, Seychely, Spojené arabské emiráty, Středoafrická republika, Tádžikistán, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Vietnam, Zimbabwe.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Freepik

Zdroje:

cebia.cz, epojisteni.cz, pneuboss.cz