MHD Olomouc jízdenky

Městská hromadná doprava (MHD) je v Olomouci velmi důležitou součástí městské infrastruktury. Olomoucká MHD se skládá ze sítě autobusových a trolejbusových linek, které pokrývají celé město i jeho okolí. MHD Olomouc je provozována společností Dopravní podnik města Olomouce a.s.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Tipy
26/3/2023 8:50 AM

Aktualizace: Září 2023

Od září 2023 dochází ke zdražení základní ceny jízdného z 18 na 20Kč a posunu věkové hranice Juniorů z 15 na 18let.

Ceny jízdenek

Dítě
0-6let
Juinor
6-18
Student
18-26
Dospělí Důchodce
do 65let
Senior
nad 65let
40/60 minut zdarma 6-18let: 10Kč
15-18let: 20Kč
20Kč 20Kč 20Kč zdarma
24 hodin zdarma 23Kč 46Kč
(s průkazem 23Kč)
46Kč 46Kč
(s průkazem 23Kč)
zdarma

SMS jízdenka

V Olomoucké MHD je možné zakoupit i jízdenku pomocí SMS. SMS se odesílá na číslo 90206 (tedy stejné číslo jako v Praze, Brně nebo Ostravě) ve tvaru:

DPMO

Obecný článek popisuje možnosti nákupu SMS jízdenek v ostatních městech v ČR.

Autobusové linky

Autobusové linky MHD Olomouc zajišťují dopravu v celém městě a jeho okolí. Linky jsou rozděleny do tří zón, které odpovídají vzdálenosti od centra města. Linky v první zóně jsou označeny jednopísmennými názvy (A, B, C, D, E, F), linky ve druhé zóně dvoupísmennými názvy (GA, GB, GC, GD, GE, GF) a linky ve třetí zóně třípísmennými názvy (TSA,TSB, TSC, TSD, TSE, TSF).

Autobusy MHD Olomouc jsou moderní a ekologické, většinou se jedná o nízkopodlažní vozy, které jsou vybaveny klimatizací a bezbariérovým přístupem. Na některých linkách jsou v provozu také elektrobusy.

Trolejbusové linky

V Olomouci jsou v provozu tři trolejbusové linky, které zajišťují dopravu v centru města a jeho blízkém okolí. Trolejbusy jsou ekologické a tiché, což zlepšuje kvalitu života obyvatel města. Na rozdíl od autobusů, trolejbusy nevydávají žádný výfukový plyn a mají nižší hlučnost.

Trolejbusy v Olomouci jsou také moderní a vybavené klimatizací. Většina trolejbusových linek je nízkopodlažních a bezbariérových, což umožňuje pohodlný přístup i pro osoby se zdravotním postižením.

Jízdné a tarify

V Olomouci platí jednotný tarif pro celou MHD. Ceny jízdného se liší v závislosti na vzdálenosti, kterou cestující překoná. Základní cena za jednu jízdu je 20 Kč. Pro studenty, důchodce a osoby se zdravotním postižením platí slevy.

Pro cestující je výhodné využití předplacených jízdenek, které umožňují cestování po MHD Olomouc s výraznou slevou. Jízdenky se dají zakoupit v předprodejích nebo prostřednictvím mobilní aplikace, kterou provozovatel MHD Olomouc nabízí.

Další výhodou pro cestující je možnost propojení s dalšími dopravními prostředky, jako jsou vlaky, regionální autobusy a příměstské autobusy. Díky tomu si cestující mohou snadno naplánovat svou cestu a využít optimální spojení.

Závěr

MHD Olomouc je moderní a efektivní systém, který zajišťuje pohodlnou a spolehlivou dopravu v celém městě. Sítě autobusových a trolejbusových linek pokrývají všechny důležité oblasti města a okolí, což umožňuje snadné a rychlé spojení pro obyvatele i návštěvníky. Kromě toho jsou autobusy a trolejbusy MHD Olomouc moderní a ekologické, což přispívá ke zlepšení kvality života v městě.

Autor: David Web, Zdroj a foto: DPMO.