Rozšíření řidičáku na E cena se liší napříč regiony

Doplnění řidičáku o skupinu E uvítají všichni ti, kteří chtějí jezdit s velkým přívěsem či karavanem, tahat za autem vlek nebo převážet koně. Pro rozšíření ze skupiny B stačí věk 18 let, plnohodnotnou soupravu kamionu lze s rozšířením E řídit od 21 let. Zjišťovali jsme pro vás ceny a podmínky rozšíření řidičáku o skupinu E.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
17/6/2024 6:12 AM

Táhnout přívěs je možné s různými řidičskými průkazy

Přípojné vozidlo může mít různou hmotnost, počet náprav i různý účel. Je rozdíl, jestli chcete k SUV připojit obytný přívěs a vyrazit na dovolenou nebo potřebujete řídit kamion s přívěsem. Jakmile budete přemýšlet o typu řidičského průkazu a jeho rozšíření, vycházejte z celkové hmotnosti osobního auta a přívěsu. Ceny řidičských průkazů si můžete zkontrolovat v předchozím článku. Vždy kontrolujte maximální hmotnost naloženého auta a maximální hmotnost naloženého přívěsu.  Pro některé typy přípojných vozidel si vystačíte s řidičským průkazem typu B, jindy potřebujete B96nebo B+E. Pro kamionové soupravy je nutné vlastnit řidičák typu C+E.

Jak probíhá rozšíření řidičáku z B na B+E nebo z C na C+E?

S řidičákem B a přívěsem

Držitelé B řidičáku mohou táhnout přívěs v případě, že hmotnost nepřekročí 750 kg. Celková hmotnost soupravy nesmí překročit 3,5 t. Na vozidla o celkové hmotnosti 3 t a přívěs o hmotnosti do 3,5 t (v součtu nad4,25 t) je nutné vlastnit řidičský průkaz B+E.

O rozšíření řidičského průkazu se v případě řidičáku B nejčastěji ucházejí řidiči, pokud chtějí táhnout obytný přívěs. O cenách řidičských průkazů B jsme vás již informovali.

Jak získat rozšíření B+E na karavan nebo bydlík do 7 t

Rozšíření B+E je třeba pro velké obytné vozy nebo karavany k osobnímu autu. S rozšířením je možné řídit auto s přípojným vozidlem od 750 kg do 3,5 t.

Abyste získali řidičák B+E je třeba složit zkoušku z teorie i zkoušku ze závěrečných jízd. Některé autoškoly nabízí získání řidičského průkazu ve zrychleném režimu, cena za zrychlený výcvik je však vyšší.

Co je to řidičák B96

Řidičský průkaz skupiny B96 se vydává často pro velké dodávky, obytná auta nebo auta s taženým karavanem, těžší než 3,5 t. Například se může jednat o vozidlo o hmotnosti 3 t, ale přívěs do 750 kg, kdy nepřekročíte 4,25 t.

Při získání rozšíření je třeba složit pouze zkoušku ze závěrečné jízdy, kdy vás potrápí především při couvání, příčném a podélném parkování.

Do kabiny kamionu s C+E

Největší skupinu řidičů skupiny C najdete za volantem kamionů. Pokud si rozšíří řidičák o E mohou řídit jízdní soupravu auta C a přípojného vozidla o nejvyšší povolené hmotnosti nad 750 kg. U některých autoškol můžete získat rozšíření řidičáku ve zrychleném řízení, někde je možné absolvovat kurz i zkoušky během 14 dní. Cena za zrychlený kurz bývá ale vyšší.

Pro udělení řidičského oprávnění C+E je zapotřebí dosažení věku 21 let, řidičské oprávnění skupiny C (případně jeho současné splnění), zdravotní způsobilost, psychologické vyšetření a odborná způsobilost.

Jak probíhá kurz na rozšíření o E

V kurzu je třeba splnit teorii i praxi. Teoretická výuka je v rozsahu 20 hodin, z nichž část může být stanovena podle individuálního plánu. Při praktickém výcviku je zařazeno 8 hodin výcviku v řízení vozidla, 2 hodiny výcviku praktické údržby a 2 hodiny praktického výcviku zdravotnické přípravy.

Nejtěžší v kurzu je zvládnutí couvání s přívěsným vozíkem nebo slalom mezi kužely. Náročné je rovněž parkování s velkou soupravou. Je nutné zvládnout parkování příčné i podélné.

Kolik stojí rozšíření řidičského průkazuna skupinu E

Rozšíření o skupinu E Praha Prostějov Brno Chomutov
B+E 12 500 Kč 9 500 Kč 8 900 Kč 7 000 Kč
C+E 14 500 Kč 15 000 Kč 10 900 Kč 14 000 Kč

Jak získat rozšíření řidičáku na E levně

Autoškoly nabízejí slevy, pokud absolvujete výcvik E společně s jiným typem kurzu pro řidičské oprávnění. Proto nejdražší je získávání řidičského průkazu (rozšíření E) samostatně. Pokud skládáte zkoušky pro řidičák B, ale víte, že vás láká například cestování s obytným přívěsem, přihlaste se rovnou do kurzu v kombinaci B+E. Stejnou strategii by měli zaujmout profesionální řidiči. Získat profesní řidičák skupiny C je poměrně nákladné, ale pokud do kurzu zařadíte rovnou skupinu C+E, rozdíl v cenách je minimální. Rovněž je vhodné kontaktovat nejprve autoškolu, u které jste skládali předchozí zkoušky. Některé autoškoly nabízí slevy pro bývalé žáky.

Příklady souprav pro řidičáky B+E a C+E

  • Řízení s řidičákem B

Osobní automobil do 2 t a přívěs do 1,5 t. Souprava o hmotnosti 3,5 t.

Osobní automobil o hmotnosti 1,5 t a přívěs o hmotnosti 1,8 t. Souprava o hmotnosti 3,3 t.

  • Řízení s řidičákem     B96

Osobní automobil a vozík musí mít dohromady méně než 4,25 t.

  • Řízení s řidičákem     B+E

Osobní automobil a přípojné vozidlo. Přípojné vozidlo musí mít hmotnost do 3,5 t.

  • Řízení s řidičákem     C+E

Nákladní automobil typu C a neomezená povolená hmotnost přívěsu. Nákladní soupravy a kamiony s přívěsem.

Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

Ceníky vybraných autoškol.

https://www.alaspro.cz/rady-a-tipy/jaky-ridicak-potrebujeme-pri-jizde-s-privesem/

https://www.tazny.cz/jaky-ridicak-potrebuji-k-tahani-privesu-n134.html