Alignery: Moderní metoda rovnání zubů

Alignery jsou moderní, průhledná rovnátka, která nabízejí estetickou a pohodlnou alternativu k tradičním kovovým rovnátkům. Tento článek vysvětluje, jak fungují, jejich výhody a nevýhody, jak probíhá léčba a kolik stojí. Jsou ideální pro pacienty, kteří hledají diskrétní a efektivní způsob, jak dosáhnout krásného úsměvu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
18/9/2024 2:14 PM

Alignery, neboli průhledná rovnátka, jsou revolučním typem ortodontické léčby, který nabízí esteticky přívětivou a komfortní alternativu k tradičním kovovým rovnátkům. Tato rovnátka, vyrobená z průhledného plastu, jsou téměř neviditelná a poskytují pacientům diskrétní možnost, jak dosáhnout krásného a rovného úsměvu bez nutnosti nosit nápadné kovové zámečky a drátky.

V tomto článku se podíváme na to, jak alignery fungují, jaké mají výhody a nevýhody, jak probíhá léčba a jaká je cena tohoto typu rovnátek.

Co jsou alignery?

Alignery jsou průhledná sundavací rovnátka, která se používají k postupné korekci postavení zubů. Jsou vyrobeny z tenkého, ale pevného plastu, který je navržen tak, aby na zuby jemně působil a postupně je posouval do požadované polohy. Na rozdíl od tradičních kovových rovnátek nevyužívají zámečky ani dráty, což činí alignery komfortnější a esteticky přívětivější.

Každý aligner je vyroben na míru na základě 3D skenů nebo otisků zubů pacienta. Ortodontista vytvoří plán léčby, který rozfázuje celý proces do několika kroků, přičemž každý krok představuje novou sadu alignerů, které se nosí po dobu zhruba jednoho až dvou týdnů, než jsou nahrazeny další sadou. Tento postupný přístup umožňuje zubům bezpečně a efektivně změnit svou polohu.

Jak fungují alignery?

Princip fungování alignerů spočívá v tom, že na zuby působí jemný a stálý tlak, který je postupně přesouvá do správné pozice. Na rozdíl od fixních rovnátek, která se připevňují k zubům pomocí zámečků a drátů, alignery pracují s celou řadou průhledných plastových dlah (alignerů), které pacient nosí po většinu dne (obvykle se doporučuje minimálně 22 hodin denně).

Každá sada alignerů je navržena tak, aby posunula zuby o malý kousek blíže k jejich finální poloze. Tento proces je postupný a jemný, což zajišťuje, že je pro pacienty co nejpohodlnější. Na rozdíl od tradičních rovnátek, kde jsou ortodontické úpravy prováděny mechanicky, u alignerů je každý krok naplánován dopředu a zuby jsou přesouvány do správné polohy na základě přesných digitálních výpočtů.

Výhody alignerů

Alignery nabízejí mnoho výhod oproti tradičním fixním rovnátkům, což z nich činí populární volbu zejména mezi dospělými pacienty. Mezi hlavní výhody patří:

1. Estetika

Alignery jsou vyrobeny z průhledného plastu, občas se jim proto říká fóliová rovnátka, díky čemuž jsou při nošení téměř neviditelné. To je velká výhoda pro pacienty, kteří chtějí diskrétní léčbu a nechtějí, aby jejich rovnátka byla viditelná při každodenní komunikaci. Zejména pro dospělé, kteří pracují v profesním prostředí, je tento aspekt velmi důležitý.

2. Snímatelnost

Na rozdíl od fixních rovnátek jsou alignery snímatelné, což znamená, že si je pacient může sundat při jídle, pití nebo čištění zubů. To výrazně usnadňuje udržování dentální hygieny, protože pacienti mohou stále používat běžné kartáčky, zubní nitě a mezizubní kartáčky bez omezení. Díky snímatelnosti si také mohou pacienti vychutnat jakékoliv potraviny bez rizika poškození rovnátek.

3. Komfort

Alignery jsou vyrobeny z hladkého plastu, což znamená, že nemají žádné ostré kovové hrany, které by mohly dráždit dásně nebo sliznici úst, jako je tomu často u tradičních kovových rovnátek. To zajišťuje vyšší komfort při nošení, protože pacienti se nemusí obávat odřenin nebo nepohodlí při každodenním nošení rovnátek.

4. Méně časté kontroly

U tradičních rovnátek jsou časté kontroly u ortodontisty nezbytné k tomu, aby byly zámečky a dráty upravovány podle potřeby. U alignerů je léčba předem naplánována pomocí digitálních technologií, takže kontroly probíhají obvykle jednou za 6 až 8 týdnů. To je pro pacienty pohodlnější, protože nemusí ortodontistu navštěvovat tak často.

Nevýhody alignerů

Ačkoli mají alignery mnoho výhod, existují i některé nevýhody, které je důležité zvážit před rozhodnutím pro tuto léčbu:

1. Zodpovědnost pacienta

Léčba alignery je závislá na disciplinovanosti pacienta. Alignery je nutné nosit minimálně 22 hodin denně, aby byla léčba efektivní. Pokud pacient alignery často sundává nebo je nosí méně, může se léčba prodloužit nebo nemusí být dosaženo požadovaných výsledků.

2. Náročnost léčby u složitějších případů

Alignery jsou ideální pro mírné až středně závažné ortodontické problémy, jako jsou mezery mezi zuby nebo lehce křivé zuby. V případech složitějších ortodontických vad mohou být tradiční fixní rovnátka účinnější a rychlejší. Proto je důležité konzultovat s ortodontistou, zda jsou alignery vhodnou metodou pro konkrétní problém.

Jak probíhá léčba alignery?

Léčba alignery začíná důkladným vyšetřením, které zahrnuje skenování zubů nebo zhotovení otisků. Na základě těchto dat ortodontista vytvoří digitální plán léčby, který simuluje postupné posouvání zubů do požadované pozice. Tento plán umožňuje pacientovi vidět, jak budou jeho zuby vypadat na konci léčby.

Po schválení plánu jsou vyrobeny jednotlivé sady alignerů, které pacient nosí podle pokynů. Každá sada se obvykle nosí 7 až 14 dní, poté je vyměněna za novou, která posune zuby o další kousek blíže k cíli. Pacient pokračuje v nošení jednotlivých sad alignerů, dokud není dosaženo konečného výsledku.

Délka léčby závisí na závažnosti ortodontického problému, ale obvykle trvá 6 měsíců až 2 roky. Pravidelné kontroly u ortodontisty, přibližně jednou za 6 až 8 týdnů, zajišťují, že léčba probíhá podle plánu a že jsou prováděny potřebné úpravy.

Cena alignerů

Cena alignerů závisí na složitosti léčby, regionu a poskytovateli zdravotní péče. Obecně se cena léčby alignery pohybuje mezi 60 000 Kč až 120 000 Kč za kompletní léčbu. Vyšší cena je odůvodněna pohodlím, estetikou a technologií, která je při výrobě alignerů používána. I když jsou alignery dražší než tradiční rovnátka, mnoho pacientů je ochotno tuto cenu zaplatit za diskrétní a pohodlnou léčbu.

Srovnání cen všech typů rovnátek se věnujeme v samostatném článku.

Závěr

Alignery jsou moderním řešením pro pacienty, kteří hledají diskrétní, pohodlnou a účinnou metodu pro narovnání zubů. Jejich průhledný design, snadné snímání a pohodlí z nich činí populární volbu zejména mezi dospělými pacienty. Ačkoli jsou dražší a vyžadují disciplínu při nošení, jejich výhody, zejména estetické a praktické, často převáží nad těmito nevýhodami. Pokud uvažujete o ortodontické léčbě a hledáte nenápadnou možnost, alignery by pro vás mohly být tou správnou volbou.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje: Zdroj Česká stomatologická komora, perfect-smile.cz, rpclinic.cz,