Jak funguje Branemarkův můstek

Branemarkův můstek je inovativní zubní náhrada, která využívá moderní implantologické metody, jako je systém All-on-4. Tento článek vysvětluje, jak se můstek používá, jeho výhody i nevýhody a pro koho je tento systém ideálním řešením.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
22/10/2024 9:59 PM

Branemarkův můstek představuje jedno z nejefektivnějších protetických řešení pro pacienty, kteří přišli o všechny zuby. Jde o pevnou zubní náhradu, která se upevňuje na několik implantátů, čímž umožňuje pohodlnou, stabilní a dlouhodobou náhradu zubů v bezzubé čelisti. Tato metoda nese jméno švédského ortopeda Pera Bränemarka, který vyvinul moderní systém zubních implantátů.

All-on-4: Moderní systém pro Branemarkův můstek

Jedním z nejpopulárnějších způsobů aplikace Branemarkova můstku je systém All-on-4. Tato metoda využívá čtyř implantátů k upevnění celé zubní náhrady na horní nebo dolní čelisti. Přední implantáty jsou zavedeny vertikálně, zatímco zadní jsou nakloněny pod úhlem 45 stupňů. Tento úhel se využívá k tomu, aby nedošlo k poškození důležitých anatomických struktur, jako je čelistní dutina či alveolární nerv.

Díky této metodě není nutné provádět složitější zákroky jako například kostní plastiku či sinus lift. All-on-4 se ukázala jako spolehlivá a efektivní metoda po více než 20 letech testování, a proto si získala oblibu po celém světě.

Výhody metody All-on-4

  • Nižší náklady: Použití pouze čtyř implantátů znamená finanční úsporu ve srovnání s jinými metodami.
  • Rychlá rekonvalescence: Pacienti se rychleji zotavují po operaci a mohou téměř okamžitě začít používat provizorní náhradu.
  • Bez nutnosti kostní plastiky: V mnoha případech není nutné provádět další zákroky na kostní tkáni.
  • Estetický výsledek: Můstek poskytuje přirozený vzhled zubů.
  • Snadná péče: Můstek lze kdykoliv sejmout pro údržbu nebo opravy.

Jak Branemarkův můstek funguje

Branemarkův můstek se skládá z kovové konstrukce, na kterou jsou upevněny zuby vyrobené z pryskyřice nebo keramiky. Zuby v zadní části nejsou podloženy implantáty, ale jsou součástí konstrukce a „visí“ ve vzduchu. Tento systém zajišťuje přirozený vzhled i funkčnost náhrady.

Díky své konstrukci je možné Branemarkův můstek kdykoli odšroubovat a provést jeho údržbu, čištění nebo případnou opravu. To z něj činí praktické a dlouhodobé řešení pro pacienty, kteří se chtějí vyhnout časté výměně či opravám svých zubních náhrad.

Pro koho je Branemarkův můstek vhodný?

Tento typ zubní náhrady je ideální pro lidi, kteří již přišli o všechny zuby, nebo mají velmi špatnou prognózu stávajících zubů. Branemarkův můstek se aplikuje především v případech, kdy je v čelisti výrazný úbytek kosti, a běžná implantace by byla problematická. Díky metodě All-on-4 nebo All-on-6 je možné umístit implantáty tak, aby se vyhnulo poškození čelistních struktur.

Výhody a nevýhody Branemarkova můstku

Výhody:

  • Stabilita a pohodlí: Fixní konstrukce poskytuje uživatelům stabilní a pohodlné řešení.
  • Dlouhodobá životnost: Kovová konstrukce je odolná, a pryskyřičné nebo keramické zuby lze snadno vyměnit.
  • Estetika: Přirozený vzhled náhrady výrazně zlepšuje kvalitu života pacientů.

Nevýhody:

  • Vyšší cena: Tento typ náhrady může být dražší než jiné způsoby řešení bezzubé čelisti.
  • Opotřebení pryskyřice: Pryskyřičné části můstku mohou po čase ztrácet svou původní barvu nebo pevnost.

Závěr

Branemarkův můstek je efektivním řešením pro ty, kteří hledají dlouhodobou, stabilní a esteticky přitažlivou náhradu zubů. Díky metodě All-on-4 je možné získat funkční provizorium prakticky ihned po zákroku, a dlouhodobá náhrada nabízí pohodlí, snadnou údržbu a přirozený vzhled. Přestože může být finančně náročnější než některé jiné způsoby náhrad zubů, jeho výhody často převáží nad těmito náklady.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Unsplash.com

Zdroje: lekari-online.cz, dental-prag.eu