Celokovová korunka a její cena

Celokovová korunka je funkční zubní náhrada, která se používá zejména na zadní zuby. Díky své vysoké odolnosti a nízké ceně je oblíbená mezi pacienty, kteří hledají dlouhodobé a cenově dostupné řešení. Cena celokovové korunky se v roce 2024 pohybuje od 1 000 do 3 500 Kč, přičemž zdravotní pojišťovny mohou přispět na její úhradu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
23/9/2024 3:36 PM

Celokovová korunka je jedním z nejstarších a nejodolnějších typů zubních náhrad, které se používají k obnově poškozených zubů. I když nepatří mezi esteticky nejpříjemnější řešení, v mnoha případech poskytuje výbornou funkčnost, zejména v zadních částech ústní dutiny, kde estetika není prioritou. V tomto článku se zaměříme na vlastnosti celokovových korunek, jejich výhody, nevýhody a cenu v roce 2024.

Co je celokovová korunka?

Celokovová korunka je protetická náhrada zubu vyrobená výhradně z kovu. Typicky je tvořena slitinami zlata, chromu nebo niklu. Na rozdíl od modernějších variant, jako jsou metalokeramické nebo celokeramické korunky, celokovová korunka nemá žádný estetický potah – její povrch je lesklý a kovový. Používá se především v zadní části úst (stoličky), kde je kladen důraz na funkčnost zubu a jeho odolnost při žvýkání.

Tato korunka funguje jako ochranný plášť, který kryje celý zub. Je pevně připevněna cementem a chrání zbytek zubu před dalším poškozením nebo zlomením.

Výhody celokovové korunky

Celokovová korunka má několik nesporných výhod, které z ní činí ideální volbu pro některé pacienty:

  • Vysoká odolnost: Kovové korunky jsou extrémně pevné a odolné proti opotřebení, což z nich činí skvělou volbu pro zuby vystavené vysoké zátěži při žvýkání.
  • Dlouhá životnost: Při správné péči může celokovová korunka vydržet desítky let bez potřeby výměny.
  • Jednoduchá výroba a nízká cena: Výroba kovové korunky je relativně nenáročná a cenově dostupná. Náklady jsou navíc nižší než u modernějších estetických korunek.
  • Menší preparace zubu: K vytvoření celokovové korunky je potřeba odstranit menší množství přirozené zubní tkáně než u keramických nebo metalokeramických korunek.

Nevýhody celokovové korunky

I přes svou odolnost má celokovová korunka několik nevýhod:

  • Estetika: Kovová korunka je na pohled velmi nápadná a její použití je proto omezeno na zadní části úst, kde není vidět. V předních částech chrupu by působila rušivě.
  • Citlivost na teplotu: Kov je výborný tepelný vodič, což může způsobit citlivost zubu při konzumaci horkých nebo studených nápojů a jídel.
  • Galvanický efekt: Pokud máte v ústech různé kovové materiály (například amalgámové výplně), mohou vznikat drobné elektrické proudy, což může vyvolat pocit brnění nebo kovové chuti v ústech.

Cena celokovové korunky

Cena celokovové korunky se v České republice pohybuje mezi 1 000 a 3 500 Kč, což z ní činí jednu z cenově nejdostupnějších možností mezi zubními náhradami. Nižší cena je dána především jednodušší výrobou a použitím levnějších materiálů (např. chrom-niklové slitiny). Pokud je pro výrobu použita slitina zlata, cena se může výrazně zvýšit.

Náklady zahrnují nejen samotnou výrobu korunky, ale i další kroky, jako je preparace zubu, otisky, a finální cementace. Cena zubní korunky může být velmi variabilní. Dalších materiálům se obecněji věnujeme v samostatném článku.

Možnosti úhrady a příspěvky zdravotních pojišťoven

Zdravotní pojišťovny v České republice přispívají na zhotovení celokovové korunky pouze v případě, že je nutná ze zdravotních důvodů (např. kvůli rozsáhlému poškození zubu). Výše příspěvku se může lišit podle konkrétní pojišťovny a smlouvy s ordinací, ale většinou se pohybuje mezi 300 a 1 200 Kč. Tento příspěvek je možné čerpat jednou za pět let.

Jak probíhá nasazení celokovové korunky?

Proces nasazení celokovové korunky vyžaduje několik kroků a obvykle trvá dvě až tři návštěvy zubního lékaře:

  1. Vyšetření a příprava zubu: Lékař zhodnotí stav zubu a rozhodne o vhodnosti korunky. Zub je pak obroušen do správného tvaru.
  2. Otisky: Lékař pořídí otisky zubů, které jsou odeslány do laboratoře, kde se korunka vyrobí.
  3. Dočasná náhrada: Do doby, než je finální korunka hotová, pacient dostane dočasnou zubní náhradu.
  4. Nasazení korunky: Po dokončení korunky je tato cementována na zub a lékař provede finální úpravy pro pohodlný skus.

Péče o celokovovou korunku

Přestože je celokovová korunka velmi odolná, správná péče je klíčová pro její dlouhou životnost. Pacienti by měli dbát na pravidelnou ústní hygienu, včetně čištění zubů dvakrát denně a používání mezizubních kartáčků. Je důležité také pravidelně navštěvovat zubního lékaře na kontrolu, aby se předešlo případným komplikacím, jako je kaz vznikající kolem okraje korunky.

Závěr

Celokovová korunka je cenově dostupným a velmi odolným řešením pro obnovu poškozených zubů, zejména v zadních částech úst. I když nenabízí estetickou dokonalost, poskytuje výbornou funkčnost a dlouhou životnost. Pokud hledáte spolehlivou a odolnou zubní náhradu a nevadí vám méně estetický vzhled, celokovová korunka může být ideálním řešením.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje: colgate.cz, zdravyusmev.eu, mudrlinhart.cz