Metalokeramická korunka a její cena

Metalokeramická korunka kombinuje pevnost kovu a estetiku keramiky. V článku se zaměříme na výhody, nevýhody, cenu a postup nasazení tohoto typu korunky. Cena v roce 2024 se pohybuje od 4 000 do 6 000 Kč, a zdravotní pojišťovny na ni mohou přispět v případě zdravotní nutnosti. Správná péče může zajistit dlouhou životnost korunky, která je oblíbená pro svůj vyvážený poměr ceny a kvality.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
15/9/2024 6:59 PM

Zubní korunky jsou oblíbeným řešením pro obnovení poškozených zubů jak z estetického, tak zdravotního hlediska. Mezi nejčastěji používané typy patří metalokeramické korunky, které spojují pevnost kovu s estetickými vlastnostmi keramiky. V tomto článku se zaměříme na výhody a nevýhody metalokeramických korunek, jejich cenu v roce 2024, a jaké možnosti financování a příspěvky od pojišťoven mohou pacienti využít.

Co je metalokeramická korunka

Metalokeramická korunka je protetická náhrada zubu vyrobená kombinací kovu a keramiky. Vnitřní část korunky tvoří kovová struktura, která zajišťuje vysokou pevnost, zatímco vnější vrstva je z porcelánu. Díky tomu vypadá korunka přirozeně a dobře zapadá mezi ostatní zuby. Tento typ korunky je populární díky svému vyváženému poměru ceny, odolnosti a estetického vzhledu, což z ní činí jednu z nejpoužívanějších zubních náhrad.

Výhody a nevýhody metalokeramických korunek

Metalokeramické korunky mají několik klíčových výhod:

  • Vysoká pevnost: Kovová konstrukce poskytuje korunce velkou odolnost proti mechanickému opotřebení.
  • Estetika: Díky porcelánovému povrchu vypadají metalokeramické korunky přirozeně a jsou na první pohled nerozeznatelné od ostatních zubů.
  • Dlouhá životnost: Při správné péči může metalokeramická korunka vydržet až 10–20 let.

Nevýhody tohoto typu korunky jsou však také důležité zmínit:

  • Možné alergické reakce: U citlivých pacientů může kovová část korunky způsobit alergické reakce.
  • Omezená estetičnost u dásní: Kovová báze může někdy způsobit lehké prosvítání u dásní, což může ovlivnit celkový vzhled zubu.
  • Komplikovanější opravy: Pokud se metalokeramická korunka poškodí, její oprava bývá náročnější než u jiných typů korunek.

Cena metalokeramické korunky

Cena metalokeramické korunky v České republice se pohybuje mezi 4 000 a 6 000 Kč. Tato částka může kolísat v závislosti na stomatologickém zařízení, ve kterém si necháte korunku vyrobit a nasadit. Kromě samotného materiálu se do ceny promítají i další faktory, jako je velikost a umístění zubu, míra poškození a potřebné předchozí ošetření, například oprava kořenových kanálků.

Cena zubní korunky může být velmi variabilní. Dalších materiálům se obecněji věnujeme v samostatném článku.

Možnosti financování a příspěvky pojišťoven

Zdravotní pojišťovny v České republice přispívají na zubní korunky pouze v případě, že je zákrok nezbytný ze zdravotních důvodů. Tento příspěvek se pohybuje v rozmezí 300 až 1 200 Kč, přičemž jej lze využít jednou za dva roky. Výše příspěvku závisí na typu korunky a rozsahu zákroku.

Pacienti, kteří si chtějí korunku pořídit z estetických důvodů nebo nesplňují kritéria zdravotní nutnosti, si musí celou částku uhradit sami. Pro ty, kdo si nemohou dovolit zaplatit částku najednou, některé stomatologické kliniky nabízejí možnost splátkového kalendáře nebo slevy při větším počtu nasazovaných korunek.

Jak probíhá nasazení metalokeramické korunky

Nasazení metalokeramické korunky probíhá v několika krocích:

  1. Vyšetření a konzultace: Zubař zhodnotí stav vašeho zubu a doporučí vhodný typ korunky.
  2. Příprava zubu: Zbytek poškozeného zubu je v lokální anestezii obroušen do požadovaného tvaru, aby korunka správně seděla.
  3. Otisk zubu: Pro výrobu korunky se pořídí přesný otisk zubů a vybere se co nejpřesnější odstín porcelánu, aby odpovídal barvě ostatních zubů.
  4. Dočasná náhrada: Zatímco je korunka vyráběna v zubní laboratoři, pacient dostane provizorní náhradu.
  5. Nasazení korunky: Po vyrobení korunky vám ji zubař nasadí a upevní speciálním lepidlem.

Celý proces od prvního vyšetření až po nasazení trvá většinou jeden až dva týdny.

Péče o zubní korunky a jejich životnost

Přestože je metalokeramická korunka velmi odolná, je důležité se o ni správně starat. Klíčem k dlouhé životnosti je pravidelná ústní hygiena – čištění zubů dvakrát denně, používání mezizubních kartáčků a nití, a pravidelné návštěvy dentální hygienistky. Zanedbání péče může vést k problémům, jako je zubní kaz nebo zánět dásní kolem korunky, což může vyžadovat její výměnu.

Metalokeramická korunka může vydržet až 20 let, ovšem záleží na správné péči a kvalitě materiálu.

Závěr – Je metalokeramická korunka správnou volbou?

Metalokeramická korunka je ideální volbou pro pacienty, kteří hledají vyvážené řešení mezi estetikou, odolností a cenovou dostupností. I přes některé nevýhody, jako je možnost alergických reakcí nebo estetické nedostatky v oblasti dásní, je díky své pevnosti a dlouhé životnosti často preferována.

Před rozhodnutím se o nasazení korunky je vždy dobré konzultovat situaci se zubním lékařem, který doporučí nejlepší řešení podle individuálních potřeb pacienta.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje: colgate.cz, zdravyusmev.eu, mudrlinhart.cz