Dálniční známka: Maďarsko projedete za jediný placený den

Maďarsko nabízí nespočet nádherných míst, kde můžete prožít dovolenou. Rozlehlý Balaton, příjemné termální koupaliště a aquaparky, magická historická centra měst. Až se do Maďarska vypravíte, nebo budete zemí projíždět, budete potřebovat dálniční známku. Zjišťovali jsme pro vás ceny dálničních známek v Maďarsku.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
25/7/2024 10:00 PM

Elektronická dálniční známka v Maďarsku

Maďarsko vybírá poplatky za průjezd dálnicemi a vybranými silničními úseky. Průjezd můžete zaplatit uhrazením elektronické dálniční známky. Ta se váže na SPZ auta a můžete si ji koupit na různé časové úseky. Ti, kteří Maďarskem jen projíždí, uvítají, že si mohou koupit pouze jednodenní dálniční známku.

V prodeji jsou také desetidenní dálniční známky, dálniční známky na 1 měsíc nebo roční dálniční známky.

Pozor, než dojedete do Maďarska, musíte si koupit slovenskou dálniční známku nebo rakouskou dálniční známku.

Kdo musí mít maďarskou dálniční známku

Maďarskou dálniční známku musí mít motocykly, osobní auta, obytné vozy, nákladní auta do 3,5 t aj., kteří chtějí využít vyhrazené placené úseky. Vozidla nad 3,5 t platí elektronické mýtné.

Levnější dálniční známku mají místní obyvatelé, pro které platí regionální dálniční známka s roční platností.

Malá vozidla, nízká cena

Nejlevnější dálniční známku mají v Maďarsku motocykly dále osobní vozidla. Kategorie je poměrně široká, vozidla musí mít hmotnost do 3,5 t a jen 7 sedadel včetně sedadla pro řidiče a přívěsu. Druhou kategorií jsou osobní vozy s přepravou nad 7 osob, karavany, nákladní vozy o maximální hmotnosti 3,5 t. Následuje kategorie pro autobusy a poslední kategorií jsou přívěsy nákladních aut a autobusů.

Jak dlouho trvá maďarský den a rok

Dálniční známka na 1 den má platnost 24 hodin. Hodiny se počítají od doby dokončení nákupu. Jestliže budete dálniční známku kupovat předem, platí od půlnoci do půlnoci. To může být problém, pokud například plánujete cestu Maďarskem přes noční hodiny. Nákup předem znamená, že dálniční známka platí až od půlnoci, ale vy na dálnici můžete být už ve večerních hodinách. Druhý den zase nemusíte stihnout průjezd do půlnoci.

Desetidenní dálniční známka platí 10 kalendářních dní a započítává se den zakoupení. Poslední den její platnost vyprší o půlnoci. Měsíční dálniční známka platí do stejného dne v následujícím měsíci např. 10.7. až10. 8. Zajímavá je platnost roční známky, která je plných 13 měsíců. Známka platí vždy od 1. 1. do 31. 1. následujícího roku.

Kde koupit maďarskou dálniční známku

Kromě online nákupu lze maďarskou dálniční známku zakoupit na hraničních přechodech, na čerpacích stanicích nebo v různých stáncích. V České republice je v prodeji v některých turistických centrech.

Maďarské dálnice jsou příjemné, v délce stovek kilometrů a další významné úseky jsou ve výstavbě. Nejdelší úsek maďarské dálnice je z Budapešti do Vásárosnamény. Krátké úseky dálnice kolem Budapešti nejsou zpoplatněny.

Jak zakoupit maďarskou dálniční známku

Při online nákupu vyberete typ dálniční známky a její platnost. Uvedete registrační značku vozu a uhradíte cenu. Do emailu vám přijde potvrzení o platnosti dálniční známky a SPZ vašeho vozidla je zanesena do systému.

Zakoupení dálniční známky je kontrolováno kamerovým systémem, platnost zakoupené známky se musí shodovat s SPZ projíždějícího vozidla. Jestliže jste při zadávání SPZ udělali chybu, bohužel už zakoupenou známku neupravíte.

Ověřte si platnost zakoupené známky

Na portále maďarských dálnic si můžete ověřit, zda je vaše dálniční známka vložena do systému. Bohužel se jedná o maďarský systém a známku, kterou koupíte v předstihu, v systému nenajdete. Zobrazí až v den své platnosti.

Při koupi známky si sami volíte časový úsek, kdy bude známka platit. Platnost můžete nastavit u desetidenních a měsíčních dálničních známek.

Jednodenní dálniční známka se (ne)vyplatí

Jednodenní dálniční známka pro osobní automobil stojí 5 150 forintů. Něco málo přes 300 Kč. Jestliže je Maďarsko vaší tranzitní zemí a cestujete na běžně dlouhou dovolenou, je mnohem výhodnější zakoupení desetidenní dálniční známky za cenu 6 400 forintů, 400 Kč.

Jednodenní dálniční známka se vyplatí opravdu pouze na jednodenní pobyt v Maďarsku.

Kolik stojí maďarská dálniční známka

   
Typ vozidla/platnost dálniční známky   
   
Denní   
   
Desetidenní   
   
Měsíční   
   
motocykly   
   
2 570 HUF   
   
3 200 HUF   
   
5 180 HUF   
   
osobní auta   
   
5 150 HUF   
   
6 400 HUF   
   
10 360 HUF   
   
dodávky, nákladní auta do   3,5 t   
   
7 310 HUF   
   
9 310 HUF   
   
14 670 HUF   
   
přívěsy   
   
5 150 HUF   
   
6 400 HUF   
   
10 360 HUF   

Příjemná cesta maďarskými dálnicemi

Ty, kdo Maďarskem budou projíždět na dovolenou, určitě potěší, že v celém Maďarsku nesmí jezdit kamiony od soboty 22:00 do neděle 22:00 včetně státních svátků. Také nesmí vyjet o velkých prázdninách v soboty od 8:00 do 22:00. Zpoplatněné úseky jsou označeny písmenem M a číslem.

Maďaři jsou poměrně tolerantní a pokud omylem vjedete na maďarskou dálnici bez dálniční známky, máte možnosti si ji zakoupit do 60 minut.

Jak projíždět maďarskými dálnicemi

Povinná výbava na maďarských dálnicích je velmi podobná výbavě v jiných členských státech EU. Musíte mít výstražný trojúhelník, lékárničku, reflexní vesty pro všechny cestující a autosedačky nebo podsedáky pro děti. Na dálnici je rychlostní limit 130 km/h, v obcích je zakázáno používat dálková světla. Platí nulová tolerance alkoholu a nesmí být používán antiradar. Záznamy z palubních kamer musí být vymazány do 5 dní.

Nenechte se v Maďarsku vybodovat

Vysoké pokuty hrozí za jízdu bez maďarské dálniční známky. Nepříjemná je i skutečnost, že za přestupky v Maďarsku sbírá řidič body do maďarského bodového systému. Může to dospět až tak daleko, že je řidiči průkaz odebrán a na území Maďarska nesmí řídit.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

https://ematrica.nemzetiutdij.hu/hu/belepes

https://wise.com/cz/blog/dalnicni-znamka-madarsko

https://autotrip.cz/dalnicni-znamka-madarsko/