Jak poslat balík přes DPD

Posílání balíků přes DPD je umožněno jak soukromým osobám s využitím jednorázového zaslání, tak firemním zákazníkům pro obsluhu zákazníků nebo obchodních partnerů. Zjišťovali jsme, jak poslat balík přes DPD a jak jej správně zabalit.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/8/2024 6:17 PM

Tisíce výdejních míst DPD

Službu DPD můžete využít pro jednotlivé posílání balíků a zásilek jako fyzická osoba nebo jako smluvní partner, pokud zasíláte více zásilek týdně/měsíčně. Jednotlivé zaslání balíků vyřídíte před online formulář a následně balík předáte buď kurýrovi nebo na výdejním místě, které DPD označuje jako Pickup. Pro zaslání zásilek je možné využít i samoobslužné Pickup boxy. Na zásilku není nutné lepit štítek, to obstarají pracovníci DPD. DPD se pyšní rychlým doručením zásilek, naprostá většina balíků je předána adresátovi do 24 hodin, pokud se jedná o adresu v rámci České republiky.

Firemní zákazníci mají při zasílání zvýhodněné ceny, DPD obsluhuje až 230 zemí ve světě.

Poslat balík můžete i bez registrace

Zásilková služba má poměrně jednoduchý proces zadání zásilky, vše se vyplní online a není nutná registrace. U zásilek je nutné zadat velikost zásilky, místo předání zásilky a cílové místo pro vyzvednutí. Platí se online a předem, o štítky na zásilky se postará přepravní společnost. Více viz Jak poslat balík s DPD.

DPD na adresu

Balík s DPD je možné zaslat na stovky výdejních míst nebo jej nechat doručit adresátovi přímo. Zpravidla jsou zásilky doručeny do druhého pracovního dne, je možné zasílat s využitím dobírky nebo bez. Při vyplnění formuláře se zadává země doručení a velikost balíku, vybírá se doručení na adresu. Provede se online úhrada a balík se předá na podacím místě DPD.

Pokud zadáte osobní předání, budete hradit navíc příplatek a zásilku předáte kurýrovi tam, kde si určíte.

DPD na výdejní místo

Nejlevnějším způsobem odeslání u DPD je doručení na jedno z výdejních míst nebo ve výdejním boxu. Výdejní místo by si měl zvolit odesílat podle toho, které má v blízkosti nebo které s oblibou využívá. Přeprava se objednává a hradí online, balíček se předá v boxu nebo na kontaktním místě. O tisk štítků se postarají pracovníci DPD.

Pro časté zasílání zboží různým zákazníkům je vhodné uzavřít smlouvu, firemní zákazníci mají výhodnější ceny služeb.

DPD do zásilkových boxů

Tisíce zásilkových boxů využívá společnost v České republice a stovky tisíc v Evropě. Boxy jsou umístěny na dobře přístupných místech a zásilky je možné vyzvednout 24/7. Balík zaslaný do samoobslužného boxu musí mít váhu do 20 kg. Samoobslužný box otevírá adresát nebo jím pověřená osoba po zadání zaslaného PIN kódu.

Cena za zaslání balíku s DPD

Cena se odvíjí od velikost balíku a jeho váhy i od délky přepravy. Malé zásilky do 3 kg o maximálním rozměru 60×40 cm se přepravují za 89 Kč. Zásilky do 6 kg za 109 kg. Větší rozměry zásilek 67×40 cm a maximální obvod 300 cm s váhou 15 kg respektive 31,5 kg za 149 Kč a 359 Kč. Zároveň dopravce omezuje výšku balíku. Výslednou cenu vypočítá aplikace po zadání parametrů zásilky, výše uvedené ceny jsou nejnižší možné.

Přeprava balíku s DPD

Myslete na to, že balíky se v třídících a distribučních centrech pohybují po válečkové dráze, obal musí být dostatečně pevný a umožnit zmíněné automatické třízení. Zásilky proto nikdy nesvazujte, víka a otvory v obalu musí být před přepravou zabezpečena. Křehké zásilky před manipulací ochraňte vyplněním volného prostoru, uvnitř krabice nebo obalu vytvořte deformační zóny tak, aby zásilka odolala pádu z výšky 80 cm. Volná místa vyplňte kartony, zmačkaným papírem a samotné zboží zabalte do bublinkové fólie.

Jaké balíky poslat přes DPD

Zasílání balíků do ČR a na Slovensko je možné, pokud je maximální hmotnost zásilky do 31,5 kg. Stejný váhový limit platí u zásilek do jiných států a u zásilek expresních. DPD omezuje délku nejdelší strany na 175 cm a maximální obvodová délka musí být 300 cm.

Jiná pravidla platí u zásilek určených do výdejního místa Pickup. Maximální hmotnost musí být 20 kg, nejdelší strana nesmí být delší než 100 cm a maximální obvodová délka musí splnit limit 250 cm.

TIP: Jak nejlevněji poslat balík.

Jak správně zabalit balík pro DPD

Špatně zabalený balík může zásilku poškodit, ale také může vést ke zpoždění doručení. Při chystání zásilky se pečlivost vyplatí, zejména tehdy, když posíláte křehké zboží. Není nutné mít pro balení novou krabici, ale je třeba důkladně překrýt starší nápisy odesílatele, adresáta nebo jiné údaje, které by mohly působit potíže v automatickém třízení (čárové kódy).

Jestli to vyžaduje charakter zásilky, doporučuje DPD označit balík nápisy Křehký obsah a Tímto směrem nahoru.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Freepik.com

Zdroje:

https://www.dpd.com/cz/cs/

https://www.dpd.com/cz/cs/podpora/podminky-prepravy/jak-spravne-zabalit-zasilky/