Jak poslat balík přes poštu

Česká pošta je stále oblíbenou cestou, pokud potřebujete odeslat balík. V odesílání balíků má silnou konkurenci, proto se snaží služby modernizovat a nabízí několik možností, jak poslat balík při různých cenách za zaslání. Jakou službu odeslání balíku přes Českou poštu zvolit a na co si dát při odesílání pozor? Odpovíme vám.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
11/8/2024 11:28 AM

Poslání balíku s Českou poštou

Síť poboček České pošty je rozlehlá, pokud započítáte partnery pošty, máte jistě jednu z poboček v blízkosti bydliště, místa, kam chodíte na nákupy nebo poblíž zaměstnání. Najít blízkou pobočku vám pomohou stránky České pošty.

Způsob zaslání ovlivňuje cenu zásilky, můžete si vybrat mezi doručením na výdejní místo nebo doručením domů.

Doručení na adresu domů

Pokud chcete doručit balík adresátovi přímo domů nebo na určenou adresu, můžete zvolit službu Balík do ruky nebo službu Balíkovny na adresu. Balík Do ruky můžete poslat až do rozměru nejdelší strany 2 metry a standardně bude doručen už druhý den. Pokud není adresát zastižen, balík je uložen na poště a adresát je vyzván k převzetí. U Balíku Do ruky je možné požádat o opětovné doručení na adresu.

  • Poslání malého balíku (do 35 cm) stojí 129 Kč, pokud zadáte data elektronicky máte zákaznickou kartu, cena se snižuje na 109 Kč.
  • Poslání velkého balíku (do 200 cm) stojí 359 Kč, s elektronickým podáním a zákaznickou kartou se cena sníží na 339 Kč.

Pokud vás zajímají speciálně ceny, přečtěte si náš článek Jak nejlevněji poslat balík.

Domů s Balíkovnou

Kdo využije službu České pošty Balíkovna, může poslat na adresu domů zásilky o maximálním rozměru 50×50×50 cm. Balíkovna se podává elektronicky přes aplikaci a opatřuje se nalepeným štítkem nebo kódem. Pokud není adresát zastižen, zásilka se uloží na výdejním místě nebo v boxu. Zásilku s kódem může vyzvednout kdokoliv. Bližší informace viz náš článek Jak poslat balík přes Balíkovnu.

  • Poslání balíku stojí 119 Kč a pro registrované uživatele 99 Kč.

Balík na výdejní místo

Nižší cenu pro doručení balíku získáte, pokud si necháte balík zaslat na výdejní místo. Tím může být pobočka České pošty, při službě Balík na poštu nebo pobočka Balíkovny. Při balíku na poštu musí být na zásilce vyplněné kontaktní údaje, mobilní telefon a email.

  • Poslání malého balíku (do 35 cm) stojí 109 Kč, pokud zadáte data elektronicky máte zákaznickou kartu, cena se snižuje na 89 Kč.
  • Poslání velkého balíku (do 200 cm) stojí 339 Kč, s elektronickým podáním a zákaznickou kartou se cena sníží na 319 Kč.

 

Výdejní místo Balíkovny můžete využít s online podáním a pří zásilkách do 15 kg a maximálního rozměru 50×50×50 cm. Počet výdejních a podacích míst Balíkovny se blíží 10 tisícům. Balík si můžete nechat zaslat na pobočku nebo do některého výdejního boxu Balíkovny, kam je přístup 24/7.

  • Poslání balíku stojí 77 Kč a pro registrované uživatele 69 Kč.

Více viz Česká pošta ceny balíků.

Adresní štítky

Na stránkách České pošty můžete po přihlášení využít formulář pro generování adresních štítků. Ten poté vytisknete a nalepíte na zásilku. Spuštěná už je i služba podání online, v takovém případě vše zadáte do formuláře a na zásilku napíšete podací kód. Po předání zásilky už pošta opatří balíček údaji o adresátovi i odesílateli.

Na co si dát pozor, když posíláte balík:

  • Bezpečný obal.
  • Výše pojištění.
  • Doba a způsob doručení.
  • Nadepsání balíku.

Správné balení balíku

U balení je rozhodující obsah zásilky. Jinak je třeba zabalit křehké věci a jinak například oblečení a zásilky, které se běžnou manipulací nemohou poškodit. U České pošty platí, že se neúčtuje cena za váhu zásilky, ale za její rozměr.

(Balík musí mít do 31,5 kg nebo do 50 kg u smluvních zákazníků.)

Snažte se zásilku zabalit co možná nejúsporněji avšak s ohledem na bezpečnost přepravy. Myslete na to, že zásilka projde několika nakládkami a manipulací, která se zrovna nedá nazvat šetrnou, a to i přesto, že označíte zásilku nápisem křehké výraznou barvou písma s velikostí, že by to stačilo na menší billboard.

Česká pošta obaly na balíky prodává, pokud neseženete odpovídající obal a chcete mít jistotu, že máte dostatečně pevnou krabici odpovídající váze zásilky.

Pro odeslání zásilek není nutná krabice a nemusí být zásilka převázaná provázkem. Stačí papírový nebo plastový obal. Těžké věci krabici vyžadují, je nutné, aby unesla potřebnou váhu. U křehkých věcí tvořte uvnitř výplň a deformační zóny. Nejlépe poslouží bublinková fólie a zmačkaný pevný papír. Křehká věc musí být obalená ze všech stran. Představte si, že zásilka musí zvládnout pád na zem z větší výšky.

Kontrolujte pojištění

Při cenných zásilkách si vždy zkontrolujte výši pojištění. U České pošty si za pojištění zásilky můžete připlatit. Posílat například fotoaparát s objektivy v hodnotě 20 tisíc korun s pojištěním do 5 tisíc je hazardem. Riziko rozbití takto křehké techniky je příliš vysoké.

Jednání o případném plnění z pojištění podpoří, že balíček byl opatřený nápisy křehké a neklopit. Jak již bylo zmíněno, šetrnější zacházení nápisem zaručeno není, ale řešení pojištění zásilky to mírně usnadní.

Doba a způsob doručení

V závislosti na způsobu doručení (Česká pošta, Balíkovna a Balík Do ruky nebo Balík na výdejní místo) se liší délka doručení i pohodlí při vyzvednutí. Standardně Česká pošta doručuje zásilky už druhý den, ale doba doručení se může prodloužit, pokud si zásilku adresát nevyzvedne okamžitě nebo požádá o opětovné doručení.

Jak nadepsat balík

Dejte si pozor, aby na krabici nebo na obalu nebyly původní nápisy v případě, že použijete starší krabici. Takové nápisy dostatečně zakryjte tím, že přes ně přelepíte papír. Přeškrtnutí nestačí ani tehdy, když jsou nápisy na druhé straně.

Adresát se uvádí v pravé dolní části, odesílat v horní levé části. Jméno a adresa odesílatele se škrtá, ale tak, aby údaje zůstaly čitelné. Vždy doplňte slova: Odesílatel a Adresát. Nápisy musí být hůlkovým písmem a v dostatečné velikosti. Používejte fix nebo popisovač, který odolává vlhkosti. S vyplněním online a označením kódem doplní údaje pracovník České pošty nebo Balíkovny.

Autor: Iva Vaněčková, Foto:  Pixabay

Zdroje:

https://www.ceskaposta.cz/sluzby/baliky/cr

Top-obaly.cz