Neviditelná rovnátka: Moderní řešení pro krásný úsměv

Neviditelná rovnátka jsou moderní a diskrétní metodou pro korekci zubního postavení. Tento článek vysvětluje princip jejich fungování, postup léčby a rámcovou cenu. Dozvíte se, jak probíhá léčba, co od ní můžete očekávat a kolik vás bude stát. Neviditelná rovnátka nabízejí efektivní řešení pro ty, kteří touží po krásném úsměvu bez estetických kompromisů.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
3/9/2024 8:19 AM

Co jsou neviditelná rovnátka?

Neviditelná rovnátka představují moderní a esteticky přívětivé řešení pro korekci nepravidelného postavení zubů. Na rozdíl od tradičních kovových rovnátek na pevno, která jsou viditelná a mohou působit rušivě, neviditelná rovnátka jsou téměř nepostřehnutelná. Tato rovnátka jsou vyrobena z průhledných plastových nebo keramických materiálů a jsou přizpůsobena individuálně každému pacientovi. Jejich hlavní výhodou je diskrétnost – při běžném rozhovoru či úsměvu si jich okolí téměř nevšimne. Neviditelných rovnátek existuje více typů a níže je rozebereme samostatně.

Foliová rovnátka

Foliová rovnátka, známá také jako průhledné alignery, jsou vyrobená z tenkého plastu a jsou velmi populární zejména díky své nenápadnosti a pohodlnosti. Tento typ rovnátek je vytvářen na míru každému pacientovi podle otisků jeho zubů. Alignery jsou snímací a pacient je střídá obvykle každé dva týdny podle toho, jak se zuby postupně posouvají do požadované polohy. Foliová rovnátka jsou vhodná pro mírnější až středně závažné vady chrupu a vyžadují minimálně 22 hodin nošení denně. Velkou výhodou je možnost je snadno sundat při jídle nebo čištění zubů, což usnadňuje udržování ústní hygieny. Proto se jim občas říká sundavací rovnátka. Nevýhodou může být vyšší cena a potřeba disciplíny, protože pokud pacient rovnátka nenosí dostatečně často, může se léčba prodloužit.

Keramická rovnátka

Keramická rovnátka jsou fixní a pracují na podobném principu jako tradiční kovová rovnátka, ale s tím rozdílem, že zámečky jsou vyrobeny z keramiky, která je zbarvena tak, aby odpovídala přirozené barvě zubů. Keramická rovnátka jsou tedy mnohem méně viditelná než kovová varianta. Tento typ rovnátek je oblíbený u pacientů, kteří hledají trvalé a spolehlivé řešení pro výraznější ortodontické vady, ale zároveň kladou důraz na estetiku. Nevýhodou keramických rovnátek je, že zámečky jsou křehčí a mohou se snáze poškodit, a také to, že gumičky, které drží ortodontický drát, se mohou časem zabarvovat.

Lingvální rovnátka

Lingvální rovnátka jsou fixní rovnátka, která jsou připevněna na vnitřní (jazykové) straně zubů, a díky tomu jsou zcela neviditelná při běžném rozhovoru. Fungují stejně jako klasická fixní rovnátka, ale zámky a dráty jsou umístěny na vnitřní straně zubů, což je činí absolutně neviditelnými z vnějšího pohledu. Tento typ rovnátek je ideální pro pacienty, kteří si přejí dosáhnout perfektního úsměvu bez viditelných prvků léčby. Lingvální rovnátka mohou být náročnější na aplikaci i nošení, protože mohou způsobovat dočasné podráždění jazyka a obtížnější ústní hygienu. Jsou také dražší než jiné typy rovnátek.

Safírová rovnátka

Safírová rovnátka jsou další varianta fixních rovnátek, která se podobají keramickým, ale zámky jsou vyrobeny z průhledného safírového krystalu. Tento materiál je extrémně odolný a navíc esteticky velmi příjemný, protože se zcela přizpůsobí barvě zubů pacienta. Safírová rovnátka jsou ještě méně viditelná než keramická a jsou velmi oblíbená mezi dospělými, kteří chtějí spojit účinnost fixní ortodontické léčby s maximální estetikou. Nevýhodou je jejich vyšší cena a podobně jako u keramických rovnátek i riziko zabarvení ligatur.

Jak probíhá léčba?

Léčba neviditelnými rovnátky začíná důkladným ortodontickým vyšetřením, které zahrnuje zubní otisky, rentgenové snímky a případně další nezbytné zákroky. Na základě těchto dat se v laboratoři vyrobí sada průhledných folií, tzv. alignerů, které postupně posouvají zuby do požadované polohy.

Pacient dostane několik sad alignerů, které střídá podle pokynů ortodontisty, obvykle každé dva týdny. Rovnátka se nosí po většinu dne a noci (na noc existují i speciální rovnátka na noc), doporučuje se minimálně 22 hodin denně, a pacient si je sundává pouze při jídle nebo čištění zubů. Délka léčby se liší podle závažnosti vady, ale obvykle se pohybuje mezi 12 a 18 měsíci.

Po dokončení aktivní fáze léčby následuje retenční fáze, jejímž cílem je udržet zuby ve správné poloze. K tomu se používají snímatelné dlahy nebo fixní drátky na vnitřní straně zubů, které zabraňují jejich návratu do původní pozice.

Kolik stojí neviditelná rovnátka?

Cena za neviditelná rovnátka se může výrazně lišit v závislosti na konkrétním případu a požadavcích pacienta. Orientačně se pohybuje mezi 30 000 a 60 000 Kč za kompletní léčbu jedné čelisti. K tomu je nutné připočítat i další náklady, například za konzultace, úpravy rovnátek nebo retenční aparáty. Celková cena léčby se tak může vyšplhat až na 100 000 Kč.

Cenám dalších typů rovnátek se věnujeme v samostatném článku.

Co očekávat během léčby?

Nošení neviditelných rovnátek vyžaduje aktivní spolupráci pacienta, zejména co se týče doby nošení a výměny alignerů. Při každé nové sadě se může objevit mírný tlak na zuby, který však během několika dní ustoupí. Výhodou je možnost kdykoliv rovnátka vyjmout, například při konzumaci jídla nebo čištění zubů, což usnadňuje dodržování ústní hygieny.

Neviditelná rovnátka představují pohodlnou a efektivní cestu k dosažení krásného a rovného úsměvu, a to bez nutnosti kompromisů v estetice. Díky jejich diskrétnosti a komfortu jsou oblíbenou volbou nejen pro dospělé pacienty, ale i pro děti, u nichž se vady zubů začaly projevovat až v pozdějším věku.

Autor: David Web, Zdroj Česká stomatologická komora, perfect-smile.cz, rpclinic.cz, Foto: Pixabay