Pokuta za propadlou STK se může vyšplhat na statisíce

Technická kontrola není jen administrativní povinnost. Jejím cílem je odhalit nebezpečné závady, které by při provozu vozidla mohly ohrozit řidiče, spolucestující nebo ostatní na silnicích a v jejich blízkém okolí. Jízdou bez technické neriskujete jen pokutu, ale i životy a zdraví lidí. Jak vysoká je pokuta za propadlou STK a jaké postihy hrozí?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
14/8/2024 5:21 PM

Technická kontrola každé 2 roky

Osobní automobily do hmotnosti 3,5 t mají povinnost technické kontroly každé dva roky. Stejný interval se týká i STK na karavany, naopak motocykly mají STK každé 4 roky. Interval se prodlužuje u nových osobních automobilů, povinnost technické kontroly je až po 4 letech. Na technickou kontrolu je třeba přijet dříve, než propadne lhůta původní. Datum lze zjistit na štítku na SPZ vozidla, avšak pozor, lhůta nekončí s koncem měsíce, podívejte se na přesné datum kontroly ve velkém technickém průkazu. Nově si budete moci údaje ověřit v evidenci Ministerstva dopravy, obsahuje všechny údaje o vozidlech.

Dobrý tipem je, poznačit si končící termín technické rovnou do telefonu nebo do jiné aplikace s kalendářem.

Nákladní automobily, přívěsy, návěsy nebo pracovní vozidla (hasiči, police, taxi, ambulance) mají povinnost technické kontroly každý rok.

Co se kontroluje na technické

Kontrola zpravidla probíhá 15 minut až půl hodiny. Jako první se prohlíží identifikátory vozu. Zkontroluje se funkce brzd a řízení. Prohlíží se karoserie a výfuk. Kontrolují se kola, stav pneumatik a zda sedí typ kol se zapsanými parametry v TP. Funkční musí být světla, nesmí chybět povinná výbava.

Kdo neprojde technickou kontrolou, má třicetidenní lhůtu na nápravu stavu a musí se na technickou dostavit znovu. Cenu technické kontroly jsme pro vás již monitorovali.

Běžné opomenutí technické kontroly

Na technickou kontrolu se s vozidlem musíte dostavit obvykle v pravidelném dvouletém intervalu. Jestliže jste zapomněli a lhůtu jste prošvihli o pár týdnů, bývají policisté obvykle shovívaví. Novější modely automobilů, které nevykazují žádné závady dostanou jen pokutu mezi 1 500 až 3 000 Kč. Hlídka ale může běžnou kontrolou odhalit, že je vozidlo nebezpečné, pak je pokuta násobně vyšší.

Jak se dostat na technickou bez technické

Zákon praví, že auto bez technické nesmí na komunikaci. Pokud jste promeškali termín, měli byste nechat automobil na stanici technické kontroly odtáhnout a na silnici můžete až ve chvíli, kdy váš vůz technickou kontrolou projde.

Jízda bez technické za miliony

Až do milionů se může vyšplhat škoda způsobená nehodou na jiném vozidle. Jestliže jste takovou škodu způsobili s vozidlem bez platné technické kontroly a které mělo nebezpečnou závadu, pojišťovny odmítnou plnit závazek z titulu povinného ručení, protože se jedná o porušení podmínek smlouvy. Pak je veškerá tíha za způsobenou škodu na řidiči. Náklady mohou zahrnovat škodu na vozidle ale i úhradu za léčení postižených osob ve vozidle. O pokutách za jízdu bez STK informujeme v samostatném článku.

Co jsou nebezpečné závady

Nejčastější závadou, která bývá označena za nebezpečnou, je nefunkční brzdové nebo potkávací světlo. Velkým problémem je i to, když nejde přepnout z dálkových světel na potkávací a světlomety oslňují. Určitě není možné řídit s prasklým nebo poškozeným čelním sklem. Policisté si všimnou i nepovoleného zatemnění čelního nebo bočního skla. Vidět jsou unikající kapaliny (palivo, olej, mazací tuk), slyšet a cítit jsou vady výfuku. A co je nejhorší, policie vás může na technickou poslat a zjistit, v jakém stavu a jak dlouho se automobil na vozovce pohyboval.

Ne pokuta ale zákaz řízení

Vyhláška přesně popisuje, jaké závady na vozidle jsou považovány za nebezpečné. Pokud by bylo zjištěno, že se na komunikacích pohybuje vozidlo s nebezpečnou závadou, pokuta se může vyšplhat až na 10 tisíc Kč. Jízdu ve vozidle bez technické kontroly a s nebezpečnou závadou lze postihnout také zákazem řízení až na 1 rok.

Co je to vrak

Za vrak je považován automobil, který má propadlou technickou kontrolu více než půl roku nebo není možná jeho identifikace pomocí VIN kódu. Jestliže je takové vozidlo odhaleno v ulicích a majitel nereaguje na výzvy k odstranění vozidla, je vozidlo odtaženo na náklady majitele. Osoby, které vrak neodstranily ani na výzvu, mohou dostat pokutu až 300 tisíc korun. Ta se navyšuje o další poplatky na náklady na odstranění vraku.

Jak se připravit na technickou kontrolu

Před technickou kontrolou je vhodné nechat vůz zkontrolovat v autorizovaném servisu. Řada servisů zajišťuje pro zákazníky jak servisní kontrolu, tak následnou technickou kontrolu. Na technickou kontrolu se dostavte s malým technickým průkazem a případně s protokolem o měření emisí. Veškeré záznamy jsou evidovány a zpracovávány online.

Na technickou kontrolu se předem objednejte, ale na prohlídku s vozem nemusí jeho majitel. Stačí pověřená osoba.  

Autor: Iva Vaněčková ,Foto: Pixabay

Zdroje:

Aautosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/za-pul-roku-bez-technicke-az-300-tisic-korun-pokuty-zapomenuty-vrak-vyjde-majitele-draho

Cebia.cz