Venkovní palubky: využití, materiály a cenové rozdíly

Venkovní palubky jsou ideální pro fasády, terasy i okolí bazénů. V článku popisujeme výhody dřevěných i plastových palubek, rozdíly mezi jednotlivými druhy dřeva a cenové srovnání materiálů. Plastové palubky jsou dlouhodobě výhodné díky nízké údržbě.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
13/10/2024 10:05 AM

Venkovní palubky jsou jedním z nejoblíbenějších řešení pro obklady fasád, teras a okolí bazénů. Jsou praktické, estetické a poskytují vysokou odolnost vůči venkovním vlivům. Díky široké škále materiálů, ze kterých se vyrábějí, se hodí pro různé typy staveb a venkovních prostor. V tomto článku se podíváme na nejběžnější materiály pro venkovní palubky, jejich výhody, nevýhody a rozdíly v cenách.

K čemu slouží venkovní palubky?

Venkovní palubky nacházejí uplatnění v různých částech exteriéru:

  • Fasády domů: Poskytují estetický obklad, který chrání stěny domu před vlivy počasí a zvyšuje tepelnou izolaci budovy. Nesou samostatné označení fasádní palubky.
  • Terasy: Palubky vytvářejí pevný a odolný povrch, který je příjemný pro chůzi a zároveň odolává vlhkosti a UV záření.
  • Obložení bazénů: Jsou ideální pro okolí bazénů, kde je důležité, aby materiál odolával vodě, vlhkosti a povětrnostním vlivům, a zároveň poskytoval protiskluzový povrch.

Materiály pro venkovní palubky

Venkovní palubky jsou vyráběny především ze dvou materiálových skupin – dřeva a plastu (PVC). Každý z těchto materiálů má své specifické vlastnosti, výhody i nevýhody.

Dřevěné palubky

Dřevo je tradičním materiálem pro venkovní obklady a palubky. Vyniká svou přirozenou krásou a přírodním vzhledem, který dodává stavbám autentický a hřejivý dojem. Existuje několik druhů dřeva, které se používají pro venkovní palubky, a každý druh má své specifické vlastnosti.

  • Smrk: Patří mezi nejdostupnější a nejlevnější druhy dřeva pro palubky. Je měkký, snadno opracovatelný, ale zároveň méně odolný vůči vlhkosti a škůdcům, proto vyžaduje pravidelnou údržbu v podobě ochranných nátěrů.
  • Modřín: Díky vysokému obsahu pryskyřic je odolnější vůči vlhkosti a hmyzu než smrk. Je oblíbený pro venkovní obklady fasád a teras, ale stále vyžaduje pravidelnou údržbu, aby si udržel svůj vzhled a ochranné vlastnosti.
  • Dub: Velmi tvrdé a odolné dřevo, které je vhodné do náročných podmínek. Díky své tvrdosti a odolnosti vůči povětrnostním vlivům se používá hlavně pro terasy a obložení bazénů. Je však dražší a náročnější na opracování.
  • Tropické dřeviny (např. teak, bangkirai): Extrémně odolné dřeviny, které jsou přirozeně odolné proti vlhkosti, plísním a hmyzu. Nevyžadují tak častou údržbu jako evropské dřeviny. Tropické dřevo je však cenově náročnější a jeho dostupnost může být omezena.

Výhody dřevěných palubek spočívají především v jejich přírodním vzhledu a pevnosti. Na druhou stranu vyžadují pravidelnou údržbu – natírání a ošetřování proti vlhkosti a škůdcům, což zvyšuje dlouhodobé náklady.

Plastové palubky (PVC)

Plastové palubky jsou moderní alternativou k tradičnímu dřevu. Vyrábějí se z tvrzeného PVC, což zajišťuje jejich vysokou odolnost vůči povětrnostním vlivům, vlhkosti i UV záření. Navíc jsou téměř bezúdržbové, což je velká výhoda oproti dřevěným palubkám.

Plastové palubky mají několik klíčových výhod:

  • Odolnost proti vlhkosti a UV záření: Na rozdíl od dřeva nepodléhají hnilobě, vlhkosti ani plísním a nemění barvu vlivem slunečního záření.
  • Snadná údržba: Nepotřebují pravidelné nátěry ani ochranné ošetření. Stačí je občas opláchnout vodou.
  • Lehkost a jednoduchá montáž: Plastové palubky jsou lehké a montují se snadno pomocí systému pero-drážka, což usnadňuje práci i méně zkušeným kutilům.

Nevýhodou plastových palubek může být jejich umělý vzhled, který se však v posledních letech výrazně zlepšil díky moderním technologiím, které umožňují velmi přesné imitace dřeva. Někteří uživatelé mohou také preferovat přírodní materiál, což plast nedokáže nahradit.

Cenové srovnání

Cena venkovních palubek se výrazně liší podle materiálu a typu dřeva. Cenám palubek obecně se věnujeme v samostatném článku.

  • Cena smrkových palubek  se pohybuje kolem 230 Kč/m². Je však nutné počítat s dodatečnými náklady na údržbu a ošetření.
  • Cena modřínových palubek je zhruba 350–500 Kč/m² v závislosti na kvalitě dřeva a opracování. I u modřínu je nutné počítat s pravidelnou údržbou.
  • Dubové palubky patří k dražším variantám, jejich cena může být 700 Kč/m² a více, vzhledem k jejich výjimečné odolnosti a tvrdosti.
  • Tropické dřevo, jako je teak nebo bangkirai, začíná na 1000 Kč/m². Tyto dřeviny jsou nejdražší, ale jejich odolnost vůči vlhkosti a dlouhá životnost často tuto investici ospravedlní.
  • Plastové palubky jsou cenově srovnatelné s dřevěnými variantami střední třídy. Jejich cena se pohybuje kolem 250–550 Kč/m², v závislosti na kvalitě materiálu a povrchové úpravě. Z dlouhodobého hlediska jsou plastové palubky cenově výhodnější díky nulovým nákladům na údržbu.

Shrnutí

Venkovní palubky představují skvělé řešení pro obklady fasád, teras i okolí bazénů. Volba materiálu závisí na preferencích uživatele – dřevěné palubky vynikají přirozeným vzhledem a mohou nabídnout různé stupně odolnosti v závislosti na druhu dřeva, zatímco plastové palubky jsou bezúdržbové a dlouhodobě odolné. Cenově se plastové palubky blíží dřevěným, ale jejich nižší náklady na údržbu je činí ekonomičtější volbou v dlouhodobém horizontu.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Freepik.com

Zdroje: hopa.cz, plotypalubky.cz, labona.cz, stavebni-specialka.cz, stavebninyhrou.cz