Vosk na rovnátka: Jak pomáhá a proč byste ho měli používat?

Vosk na rovnátka poskytuje ochranu před podrážděním způsobeným třením rovnátek o měkké tkáně v ústech. Zabraňuje odřeninám, zmírňuje bolest a usnadňuje adaptaci na nošení rovnátek. V článku se dozvíte, jak vosk správně používat a proč by neměl chybět ve vaší zubní péči.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/9/2024 11:35 AM

Ortodontická léčba pomocí rovnátek je pro mnoho lidí nezbytná pro dosažení krásného úsměvu a správného postavení zubů. Přestože rovnátka pomáhají srovnat zuby, mohou během léčby způsobovat nepohodlí. Jedním z nejčastějších problémů, s nimiž se pacienti setkávají, je podráždění vnitřních tváří a jazyka. Právě zde přichází na řadu vosk na rovnátka, který poskytuje úlevu a chrání ústa před bolestivými oděrkami. V tomto článku se dozvíte, co ortodontický vosk je, jak funguje a proč je důležitý pro každého, kdo nosí rovnátka.

Cenám rovnátek obecně se věnujeme v samostaném článku.

Co je vosk na rovnátka a k čemu slouží?

Ortodontický vosk je měkká, ohebná látka, která se aplikuje na kovové části rovnátek nebo jiných ortodontických přístrojů, jako jsou konzoly, dráty či kovové pásky. Tyto části často vyčnívají z povrchu zubů a mohou třením způsobit nepříjemné podráždění, zejména během prvních dní po nasazení rovnátek nebo po jejich úpravách.

Úkolem vosku je vytvořit tenkou ochrannou vrstvu mezi kovovými částmi rovnátek a měkkými tkáněmi v ústech. Tento neviditelný film zmírňuje tření a zabraňuje odřeninám na jazyku, dásních nebo vnitřní straně tváří. Kromě toho poskytuje okamžitou úlevu od bolesti a pomáhá pacientům snadněji si zvyknout na pocit rovnátek v ústech.

Kdy a jak se vosk používá?

Použití vosku na rovnátka se doporučuje zejména v prvních dnech po nasazení rovnátek, kdy jsou ústa nejcitlivější na cizí tělesa. Rovněž je vhodné aplikovat vosk po každé úpravě rovnátek, protože tyto změny mohou opět způsobit nepohodlí a podráždění.

Aplikace vosku je jednoduchá a rychlá:

  1. Ujistěte se, že máte čisté ruce a zuby.
  2. Odlomte malý kousek vosku a mezi prsty ho promněte, aby změkl.
  3. Jemně přitlačte vosk na problémovou část rovnátek (např. konzoli nebo drát), která způsobuje tření.
  4. Vosk rovnoměrně rozetřete, aby vytvořil hladkou a ochrannou vrstvu.

Pokud vosk vypadne nebo se opotřebí, stačí ho nahradit novým kouskem. Vosk je bez příchuti a zcela bezpečný, takže i když ho omylem spolknete, není třeba se obávat žádných negativních účinků.

Proč je vosk na rovnátka tak důležitý?

Vosk na rovnátka poskytuje několik klíčových výhod:

  • Chrání sliznici a dásně: Brání vzniku bolestivých odřenin způsobených kontaktem mezi rovnátky a měkkými tkáněmi v ústech.
  • Usnadňuje navyknutí: Prvních několik dnů s rovnátky může být pro pacienta nepříjemných. Vosk pomáhá zmírnit nepohodlí a urychluje proces adaptace.
  • Snižuje bolest: Vosk okamžitě zmírňuje bolest způsobenou třením o ortodontické aparáty.
  • Vhodný i pro zubní protézy: Kromě rovnátek je vosk vhodný také pro pacienty se zubními protézami, kteří mohou pociťovat podobné problémy s podrážděním.

Jak dlouho vosk vydrží a jak často ho používat?

Vosk na rovnátka by měl být aplikován podle potřeby – kdykoli cítíte, že kovové části rovnátek způsobují nepohodlí. Vydrží několik hodin, ale při jídle nebo pití může být nutné ho odstranit a později znovu aplikovat.

Pravidelná kontrola rovnátek u ortodontisty by měla minimalizovat potřebu neustálého používání vosku. Jakmile si vaše ústa na rovnátka zvyknou, potřeba vosku se výrazně sníží.

Závěr

Ortodontický vosk na rovnátka je malý, ale důležitý pomocník pro každého, kdo nosí rovnátka. Pomáhá chránit měkké tkáně v ústech, zmírňuje bolest a umožňuje pohodlnější průběh ortodontické léčby. Pokud jste si právě nechali nasadit rovnátka nebo vás čeká jejich úprava, určitě mějte vosk po ruce – ušetří vám spoustu nepříjemností a pomůže vám lépe se vyrovnat s počátečními obtížemi.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroje: mojelekarna.cz, top-dent.cz, magistra.cz