Dálniční známka: Slovensko zlevnilo průjezd

Slovensko nabízí přes 600 kilometrů dálnic a rychlostních silnic, při průjezdu je třeba zakoupit elektronickou dálniční známku s platností 10, 30 nebo 365 dní. Novinkou je jednodenní dálniční známka.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
23/7/2024 4:56 PM

Elektronická dálniční známka

Slovenské dálnice a rychlostní silnice se platí zakoupením elektronické dálniční známky. Je možné koupit desetidenní, měsíční, roční dálniční známku. Novinkou je jednodenní dálniční známka.

Slovensko má přes 600 kilometrů rychlostních silnic a dálnic na kterých se vybírá poplatek. Kontrola uhrazeného poplatku se děje kamerovým systémem přes průjezd kontrolními branami. Platnost dálničních známek kontrolují také policejní hlídky při dopravních kontrolách.

Jestliže jste na slovenskou dálnici nebo rychlostní silnici vjeli omylem, co nejdříve zakupte dálniční známku. Databáze zakoupených dálničních známek se s upozorněním z kamer porovnává vždy o půlnoci. Zakoupená dálniční známka ve stejném dni, byť s časovou prodlevou, by vás teoreticky mohla od pokuty zachránit.

Kdo musí mít slovenskou dálniční známku

Dálniční známku musí mít všechna motorová vozidla do 3,5t. Poplatek neplatí pouze motocykly, vozidla nad 3,5t, veteráni nebo vozidla sloužící osobám s průkazem ZTP či ZTP/P.

Dálniční známku je třeba mít pro úseky D1, D2, D3 a D4. Povinnost dálniční známky platí i na rychlostních silnicích R1, R2, R4 a R6.

Jak vybrat slovenskou dálniční známku

Osobní automobily do 3,5t spadají do kategorie M1. Za vozík a přívěs se neplatí, pokud celková hmotnost soupravy nepřesáhne 3,5 t. Vozidla nad 3,5 t mají povinnost platit mýtné přes palubní jednotku. Jednodenní dálniční známka platí do půlnoci daného dne. Desetidenní dálniční známka platí ode dne zakoupení a dalších 9 kalendářních dní. Známka na 30 dní platí 30 kalendářních dnů, započítává se den zakoupení.

Slovenskou dálniční známku je možné zakoupit předem s vyznačeným datumem platnosti.

Kolik stojí: Cena slovenská dálniční známka

   
Typ dálniční známky   
   
Cena v EUR   
   
Jednodenní   
   
5,4   
   
Desetidenní   
   
12   
   
Měsíční   
   
17   
   
Roční/365denní   
   
60   

Jak koupit slovenskou dálniční známku

Slovenské dálniční známky se kupují online, platí se kartou nebo bankovním převodem. Dálniční známku je možné koupit i na benzinkách a v nejrůznějších stáncích. V blízkosti hraničních přechodů je dostatečný počet prodejních míst.

Platnost známky je po úhradě zavedena do systému ,zkontrolovat platnost zakoupeného tiketu můžete přes SPZ vozidla. Zadává se i země registrace (ČR). Doklad o zakoupení dálniční známky nejste povinni mít ve voze.

Při online nákupu nejprve volíte nákup pro jedno nebo více vozidel s okamžitou online platbou nebo systém objednání s úhradou bankovním převodem. Následně je třeba vybrat nákup pro osobní vozidlo do 3,5t nebo přípojné vozidlo z kategorie O1 nebo O2. Přehledně jsou vypsány typy dálničních známek s jejich platností a cenou v EUR včetně DPH. Vyplní se evidenční číslo vozidla, které se potvrdí a země registrace (ČR).Volí se platnost dálniční známky, zadává se email a telefon. Na email následně přijde potvrzení o registraci SPZ do systému včetně dokladu o zaplacení.

Když 365 dní není rok

Roční dálniční známku nabízí Slovensko ve dvou režimech. Můžete si zakoupit roční dálniční známku nebo známku na 365 dní. Ceny obou jsou totožné. Roční dálniční známka platí od data zakoupení do 31. ledna následujícího roku a je tedy výhodné ji zakoupit 1. ledna (následný rok ovšem logicky zakoupíte známku 1. února a už o bonus v podobě měsíce navíc přijdete). Známka na 365 dní platí uvedený počet dní a počítá se od data zakoupení.

Od srpna je průjezd Slovenskem levnější

Od srpna 2024 zavádí Slovensko jednodenní dálniční známku. Stojí 5,4 EUR. Jednodenní dálniční známka je vhodná pro ty, kteří Slovenskem pouze projíždějí a na slovenských dálnicích stráví jen pár hodin. Jednodenní dálniční známka bude platit pouze do půlnoci daného dne.

Jednodenní známka se může hodit například pří průjezdu Slovenskem do Maďarska kde jsou také povinné dálniční známky.

Jak jezdit na slovenských dálnicích

Slovenské dálnice mají rychlostní limit 130 km/h. Na Slovensku je nulová tolerance alkoholu za volantem. Povinnou výbavou je autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník. Slováci musí mít v lékárničkách kartu první pomoci (cizinci nemusí). Platí povinnost celoročního svícení. Kamiony nesmí předjíždět na dálnicích a rychlostních komunikacích.

Drahá jízda bez dálniční známky

Slovensko vyměřuje vysoké pokuty za jízdu bez dálniční známky. Přestupek vyjde na 150 EUR. Nižší pokutu mohou dostat pouze ti, kteří dálniční známku zaplatí do 15 dní od udělení pokuty. Pak se poplatek snižuje na 100 EUR.

Autor: Iva Vaněčková, Foto:

Zdroje:

https://wise.com/cz/blog/dalnicni-znamka-slovensko

https://www.cebia.cz/pruvodce/slovenska-dalnicni-znamka

https://autotrip.cz/dalnicni-znamka-slovensko/