Kolik stojí řidičák na motorku. Záleží na typu oprávnění i lokalitě

Meditace na dvou kolech, výzva a zvládnutí plné rychlosti, nárůst sebedůvěry hned, co obléknete kůži a dotknete se sedla, ale i komunita skvělých lidí, kteří mají snad vždy dobrou náladu. Je mnoho důvodů, proč chceme na chvíli zavřít dveře běžného života a stát se motorkářem. Stačí k tomu jen složit zkoušky v autoškole. Zjišťovali jsme, kolik stojí řidičák na motorku.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:

Svoboda v sedle

Jízda na motorce vlévá adrenalin a pocit štěstí až do poslední žilky ve těle. Možná proto touží tolik lidí usednout do sedla a vychutnat si pocit svobody. Co na tom, že je na motorce hluk a zima, nevadí, že máte minimum prostoru pro uložení věcí, že cítíte každý kámen a výmol na vozovce a vracíte se unavení a rozklepaní. Motorka s vámi vytváří jeden organizmus, stává se zajímavým koníčkem, ale i životním stylem, který otevírá cestu k nevšedním zážitkům v otevřeném prostoru. Prozkoumáváte nová místa, jste vlastním pánem a máte kontrolu nad živelnou rychlostí. Cítíte vzrušení, příjemné obavy a nekonečné nadšení. Stačí jen získat řidičák na motorku.

Několik druhů motorkářských řidičáků

Odpovědět na otázku, kolik stojí řidičák na motorku, je skoro stejně složité, jako odpovědět na to, kolik stojí čokoláda. Zdánlivě jednoduchý dotaz může vyústit v dlouhou diskuzi. Je rozdíl mít menší čokoládovou tyčinku jen tak pro radost, pořádnou tabulku čokolády s oříšky nebo prémiové balení s neomezenou chutí. Od každé z čokolád očekáváte něco jiného, každá je jinak velká a stojí rozdílnou částku. A po nakousnutí poskytují zcela odlišný zážitek.

Podobně je to s řidičskými průkazy na motorku. Než zjistíte, kolik stojí řidičák na motorku, je třeba vědět, do jaké kategorie řidičů spadáte a jak velkou krásku hodláte třímat mezi stehny. Podrobně jsme vás o cenách řidičského průkazu na motorku a jednotlivých typech oprávnění již informovali.

Na motorku od 14 let

Už ve věku teenagera můžete usednout na motorku a ucházet se o řidičský průkaz skupiny AM. Pokud je uchazeč u zkoušek úspěšný, může na první padesátku vyskočit už den po svých patnáctých narozeninách. Ke složení zkoušek je nutný souhlas rodičů, absolvování kurzu a složení zkoušek nejdříve v den patnáctých narozenin.

50-sátka od 15 let

V 15 letech je možné řídit motorku do 50 cm3 s řidičským oprávněním AM.

V 16 na silnější mašinu

Rychlejší a silnější motorku je možné řídit až od 16 let. Do autoškoly se nastupuje pro získání řidičáku A1. Motor musí mít objem do 125 cm3. Cenu a podmínky pro řidičský průkaz na motorku od 15 a od 16 let jsme pro vás zjišťovali dříve.

Neomezený řidičák nejrychleji s praxí

Situace se poněkud komplikuje, pokud chce budoucí motorkář řídit silnější stroj než 125 cm3 se řidičákem A1. Tady už vstupuje do hry délka praxe. Ti, kteří mají řidičák A1 déle než 2 roky mohou přijít na drobné přezkoušení a doplňkové jízdy a získat řidičák A2 v 18 letech. Ten jim ve 20 letech, po dvouleté praxi otevírá cestu k řidičáku A, který opravňuje k řízení všech typů motocyklů. Na pořádnou mašinu je tedy možné usednout nejdříve ve 20 letech, pokud motorkář junior absolvoval průběžná proškolení a postupoval po jednotlivých řidičských metách.

Ti, kteří se chtějí stát motorkáři ze dne na den a touží po silném stroji, musí počkat na dvacáté čtvrté narozeniny. Aby získali neomezený řidičák na motorku A, musí projít kurzem a složit zkoušky v autoškole.

Záleží jen na uchazeči, jak rychle chce do sedla silné motorky vyskočit. Jednodušší podmínky pro získání řidičáku mají ti, kteří zahájili výcvik v brzkém věku a mohou se pyšnit praxí mopedisty. Pro ně také platí, že mají řidičák na motorku levnější.

Áčkový, neomezený řidičák na motorku

Kdo odhalí srdce a duše motorkáře později, prochází poměrně náročným výcvikem. Traduje se, že řízení motocyklu je náročnější než řízení auta. U zkoušek je třeba zvládnout manipulaci se strojem v nízké rychlosti, slalom, pohyb v koloně nebo parkování na přeplněném parkovišti.

Kolik stojí řidičák na motorku

V kategorii A1 je možné řídit menší motocykly s objemem do 125 cm3. Cena kurzu na řidičák A1 se pohybuje mezi 11 až 15 tisíci korun.

Řidičák A2 opravňuje k řízení stroje do 35 kW, řidič musí dovršit 18 let. Cena kurzu se pohybuje mezi 12 až 17 tisíci korunami.

Detailní rozpis cen řidičáků uvádíme v samostatném článku Řidičský průkaz cena. Nejvyšší kategorií je řidičské oprávnění A. S ním můžete řídit jakýkoliv motocykl. Začátečník jej získá po dosažení 24 let, vlastník řidičáku A2 už od 20 let. Cena kurzu je 15 až 25 tisíc Kč, dle rozsahu kurzu a typu rozšíření, což je dokonce více než kolik stojí autoškola k řízení osobního auta s řidičákem B.

Kde je řidičák nejlevnější

Podle průzkumu cen je nejlevnější získat řidičák na motorku v Jihočeském kraji. Příznivá cena je také na Vysočině nebo v Libereckém kraji. Hluboko do peněženky nebudete sahat ani v kraji Moravskoslezském. Nejvíce za řidičák zaplatíte v Praze, Brně a dalších velkých městech.

U ceny kurzu je vždy třeba rozlišovat, jestli se jedná o poplatek za kompletní kurz nebo jen rozšíření z nižšího stupně řidičáku.

Autoškola na motorku

Motocykl je možné řídit až po absolvování kurzu v autoškole. Začíná se teoretickou výukou, která zahrnuje předpisy o provozu na komunikacích, výuku zásad bezpečné jízdy, ovládání motocyklu a jeho údržby, zdravotnická příprava. Nelehké je zvládnutí praktického výcviku. Nejprve se trénuje na trenažéru nebo cvičišti mimo provoz. Manipulace s motocyklem je poměrně náročná, postupně se trénink přesouvá z jízdy v malém provozu do jízdy na rušnějších komunikacích a v plném provozu.

Co je zahrnuto v ceně kurzu

  • teoretická výuka,
  • praktické jízdy na motocyklu,
  • závěrečné zkoušky,
  • zapůjčení ochranných pomůcek.

Co se platí navíc

  • poplatek za vydání lékařského potvrzení,
  • nákup učebnic a studijních materiálů,
  • kondiční a doplňkové jízdy,
  • poplatek za vydání řidičského průkazu,
  • cena za opakování zkoušky při neúspěchu.

Další náklady při řidičáku na motorku

Po získání řidičského oprávnění následují další, avšak příjemné náklady. Je třeba vybrat a zakoupit motorku, přilbu a motorkářské oblečení. Opravdu se nevyplatí jezdit v běžném oblečení, motorkářské oblečení má mnoho ochranných a bezpečnostních prvků. Další výdaje vás čekají při pravidelném servisu motorky a poplatcích za STK na motocykl. Nesmíte zapomenout ani na povinné ručení.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Freepik

Zdroje: Ceníky náhodně vybraných autoškol, top-pojisteni.cz ,tipcars.com