Dovozová STK cena za japonce či ameriku je jen pár tisíc

Každý rok jsou do České republiky dovezeny stovky tisíc aut. Jen s některými musíte na dovozovou technickou. Zjišťovali jsme pro vás podmínky dovozových technických kontrol a celým procesem dovozu automobilu vás provedeme krok za krokem.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/7/2024 5:50 AM

Dovozová STK se změnila

Dříve platilo, že s každým autem, které jste dovezli přes naše hranice, byť od bratrů Slováků, museli jste projít dovozovou STK. Legislativa se změnila v roce 2017, kdy nemusíte na dovozovou STK s každým autem dovezeným z ciziny, ale pouze s těmi, které nepochází ze zemí EU.

Přidávají se i země EFTA, tedy Švýcarsko, Island, Lichtenštejnsko, Norsko.

Upravily se ale podmínky technických kontrol. Nově se při technických kontrolách (a emisích) pořizuje také fotodokumentace. Fotí se auto, stav tachometru, VIN kód a další detaily. Ceny technických kontrol se rovněž zvýšily.

Dovezený vůz ze země EU

Jakmile si vyberete auto v Německu, Rakousku nebo jiné zemi z EU (EFTA), stačí, pokud má vůz platnou technickou domácí země. Původní STK bude platit i na území ČR, je však nutné absolvovat evidenční kontrolu, stejně jako při přepisu jakéhokoliv vozidla na nového majitele.

Evidenční kontrola stojí pár stokorun, cena se obvykle pohybuje mezi 400 až 900 Kč.

Dovozový vůz kontrolujte několikrát

Pamatujte na to, že vůz z dovozu musíte důkladně fyzicky zkontrolovat, vyplatí se i přizvat odborníka. Pozdější reklamace jsou u dovozových vozů mnohem náročnější. Dovozový vůz může mít upraven technický stav, mohlo být manipulováno s nájezdem nebo změněna historie vozu.

Co kontrolovat při koupi auta:

  1. Technický stav, funkčnost. Nechte si provést diagnostiku.
  2. Odborník vám může prověřit funkci bezpečnostních systémů.
  3. Technik dokáže odhalit skryté vady a manipulace s vozidlem.
  4. Srovnávejte ceny podobných vozů, zda nabízená cena odpovídá tržním cenám.

Dovoz exotiky

Samozřejmě je možné dovézt nebo nechat si dovézt vůz ze zemí mimo EU. Pak je nutné dovozovou technickou projít. Její cena se pohybuje mezi 2 až 3 tisíci korunami. Během dovozové technické kontroly se zkoumá, zda vozidlo odpovídá dokumentům a informacím v nich obsažených. Při dovozové technické kontrole jsou vyplněny doklady, které se předkládají při zápisu vozidla na magistrátu.

Při dovozové technické kontrole předkládáte originální technický průkaz, doklad o odhlášení v domovské zemi, COC listu nových vozů a doporučuje se i návod k obsluze vozu.

Jak registrovat vozidlo z dovozu

Při registraci vozidla potřebujete evidenční kontrolu nebo dovozovou technickou kontrolu. Doklad o povinném ručení, originální doklad o koupi nebo nabytí vozidla (kupní smlouvu) a COC list. Certificate Of Conformity vydává Evropská komise výrobcům automobilů, pokud příslušná třída vozidla splňuje požadavky Evropské komise.

Platba ekologické daně

Může se stát, že zakoupené vozidlo bude podléhat platbě ekologické daně. Ekologická daň se platí, pokud vozidlo nesplňuje emisní limity na hranici EURO1, EURO2 nebo EURO3. Dani z přidané hodnoty bude dovezené vozidlo podléhat, jestliže má najeto 6 tisíc kilometrů a méně a bylo předáno do 6 měsíců od první registrace.

Výběr auta z dovozu

Nákup ojetého vozu v zahraničí může být mnohem levnější než v České republice. Proto se vyplatí za vybraným vozem ujet stovky kilometrů a převézt vůz přes hranice. Prvním krokem je dlouhé prohlížení inzertních portálů, je vhodné vybrat několik vozů v jednom okrese a prověřit je při jedné návštěvě. Koupě vozu začíná podpisem kupní smlouvy a uhrazením ceny. S kupní smlouvou je předán technický průkaz, klíče a dokumentace od vozidla. Vybrané vozidlo se následně odhlásí na místním městském úřadě a kupující obdrží doklad o odhlášení vozidla. Stejný úřad vydá převozní značky, ty platí 10 dní, hradí se drobný poplatek. Pro převoz je nutné zaplatit dočasné pojištění. Jestliže je vozidlo odvezeno na vleku, nejsou převozní značky ani pojištění nutné.

Jak probíhá přepis dovozového auta

  • Absolvujete evidenční kontrolu nebo dovozovou technickou kontrolu.
  • Na úřadě předkládáte potřebné dokumenty. Technický průkaz, doklad o nabytí, kupní smlouvu, COC list, povinné ručení, doklad o odhlášení vozidla v zahraničí a osobní doklady.
  • Vyplníte žádost o registraci vozidla a oprávněná osoba zapíše vůz do registru vozidel.
  • Po dokončené registraci jsou vozu přiděleny české SPZ, ty se připevní na automobil.
  • U některých vozů je vyžadována emisní kontrola.
  • Během provozu vozidla jsou nutné pravidelné servisní kontroly a údržba vozidla.

 

Bolístkou České republiky je relativně starý motopark vozů v ČR. Každoročně narůstá počet dovezených ojetých vozů z jiných zemí.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Unsplash.com

Zdroje:

https://www.povinne-ruceni.com/clanky/prihlaseni-ojeteho-auta-z-dovozu/

https://www.portalridice.cz/clanek/dovozova-stk-a-cena

https://automato.cz/dovozova-technicka-kdo-na-ni-musi/